Er du ny i aksjemarkedet? Her er 10 svar på grunnleggende spørsmål om aksjer du trenger å vite for å få en god start på din investeringsreise. Noen av dem vil kanskje overraske deg.
La oss begynne med det som er mest spennende:
Er det mulig å bli rik på aksjer?
Det er absolutt mulig å bli rik på aksjer, men det forutsetter tålmodighet, vedvarende høy avkastning og selvfølgelig hva du definerer som rik.
Tre ting avgjør når du blir rik på aksjer:
- Startkapital (hvor mye kapital du starter med)
- Sparerate (prosentandel av lønnen din du sparer)
- Gjennomsnittlig årlig avkastning (hvor høy avkastning du får fra investeringene dine)
Startkapital er startkapital. Ditt utgangspunkt er det det er, og du kan ikke magisk trylle frem mer startkapital.
Begynner du med 1 million kroner, er det selvforklarende at du har et bedre utgangspunkt enn en som begynner med 100 000 kr.
Det du derimot kan gjøre noe med er spareraten din og avkastning over tid.
En person som starter med mindre kapital kan overgå en som har et bedre utgangspunkt, dersom vedkommende klarer å bygge opp kapitalen raskere – enten gjennom høyere inntekt, bedre kostnadskontroll, høyere avkastning, eller en kombinasjon av disse.

Er det lurt å investere i aksjer?
Hvorvidt det er lurt å investere i aksjer avhenger av din tidshorisont, risikoevne og investeringsmål.
En vanlig tommelfingerregel er at det er lurt å investere i aksjer når tidshorisonten din er lang. Det opereres med litt ulik oppfatning av hva en “lang” tidshorisont er. Noen mener det er 5 år, mens andre sikter til 10 år eller mer. Poenget er uansett at du må forvente at pengene er utilgjengelig i mange år når du først har investert.
Aksjer er høy risiko. Markedet svinger mye fra år til år. Det finnes også eksempler på lange perioder hvor markedet har gitt negativ avkastning. Du får med andre ord ingen avkastningsgaranti. Men jo tidligere du innser viktigheten av langsiktighet i aksjer, desto raskere vil du ta gode investeringsbeslutninger.

Med andre ord: Har du et kortsiktig sparemål er det ikke lurt å investere i aksjer.
Kan man tjene penger på aksjer?
Du kan tjene penger på aksjer og indeksfond er her en lavthengende frukt (men husk langsiktighet). Finner du et indeksfond med bred sektor- og geografisk eksponering og et lavt årlig forvaltningshonorar, så sikrer du deg en avkastning som speiler markedet over tid.
Om du ønsker å slå markedet – skape meravkastning – krever dette en aktiv strategi.
Det er flere eksempler på vellykkede aksjeinvestorer som har skapt store formuer. Men selv om hvem som helst kan generere meravkastning over et tilfeldig kalenderår, er det særdeles vanskelig å vedlikeholde denne meravkastningen over tid. Derfor er det ofte best å si seg fornøyd med markedsavkastningen man får gjennom et indeksfond.
Hvor lenge bør man eie en aksje?
Det finnes ikke et enkelt svar på hvor lenge man bør eie en aksje. Du og jeg har verken den samme tidshorisonten, følger den samme strategien eller har de samme investeringsmålene – og alle spiller inn på hvor lenge man eventuelt bør eie en aksje.
Men som aksjeplukker er det en leveregel som det er lurt å følge: Ikke prøv å time markedet. Det er en investeringsstrategi hvor man jevnlig og hyppig prøver å forutse retningen av markedet, noe studier har vist at er svært vanskelig.
Det er en studie (angivelig utført av Fidelity) som viste at en lang investeringshorisont slo kortsiktige og regelmessige kjøp og salg. Studien viste at kontoene til avdøde kunder i snitt hadde høyere avkastning enn de levende!
Selv om eksistensen av studiet i seg selv aldri har blitt bekreftet (og ofte anses som en vandrehistorie), har Brad M. Barber og Terrance Ordean dekket mye av det samme i fagartikkelen Trading Is Hazardous to Your Wealth: The Common Stock Investment Performance of Individual Investors. De fant at de mest aktive investorene i gjennomsnitt underpresterte med 6,5% årlig relativt til markedet, og tilskrev deler av denne mindreavkastningen til den kognitive skjevheten overmot.
Om du plukker enkeltaksjer bør du lage en tydelig investeringstese, og ha et anslag på underliggende verdi. Om det oppstår endringer som bryter med investeringstesen, er dette ofte et tegn på at aksjen bør selges. I artikkelen 5 grunner til å selge en aksje går vi nærmere inn på noen gode tidspunkter for salg.
Vil du lære om aksjer? Da er nettkurset Aksjer og aksjehandel: Start din investorkarriere stedet å starte! I dette kurset lærer du basiskunnskap og får grunnleggende ferdigheter innenfor aksjer og aksjehandel.
Hva er aksjer enkelt forklart?
En aksje er en eierandel i egenkapitalen til en bedrift. Dette betyr at du, ved å kjøpe en aksje, blir medeier i selskapet ( en såkalt aksjonær). Du kan derfor forvente en sterk sammenheng mellom avkastningen til aksjen og utviklingen til det underliggende selskapet over tid.
Som aksjonær i et selskap har du flere rettigheter:
- Du har en rett til å motta utbytte (dersom utbytte blir erklært)
- Du har fortrinnsrett ved emisjoner
- Går selskapet konkurs eller blir avviklet, så har du rett på din andel av de gjenværende verdiene etter kreditorer har fått sitt.
Er du interessert i å prøve deg på aksjer? Da anbefaler jeg deg å ta vårt gratiskurs i aksjer og investeringer, det er perfekt for å komme i gang.
Er aksjer trygt?
Aksjer kan fort anses som trygt, men det er risikabelt og du kan ende opp med å tape pengene dine. Det er ingen avkastningsgaranti, selv om det kan virke sånn til tider (det er lett å bli revet med når man ser andre tjene mye penger på investeringene sine).
Det finnes samtidig smarte måter å redusere risikoen du utsetter deg for. Dette inkluderer å diversifisere porteføljen din, ha en lang tidshorisont, og å fokusere på selskaper av høy kvalitet dersom du ønsker å plukke enkeltaksjer.

Med diversifisering mener man antall aksjer og grad av sektoreksponering i porteføljen. Selv om man ikke kan fjerne systematisk risiko (generell markedsrisiko), kan man redusere den usystematiske risikoen (selskapsspesifikk risiko) betraktelig ved å eie flere ukorrelerte aksjer. Eier du for eksempel aksjer innenfor sektorene energi, teknologi og bank, er det mindre sannsynlig at alle aksjene vil preges av de samme risikofaktorene.
En lang tidshorisont kan også bidra til å redusere risikoen din. Markedet svinger ofte en del fra et år til et annet, men historisk har aksjer gitt positiv avkastning over lengre perioder. Ved å investere med en tidshorisont på 10–20 år eller mer, tjener du på markedsoppgangene og reduserer effekten av midlertidige nedgangstider – dette er selvfølgelig lettere sagt enn gjort!
Dersom du ønsker å investere i enkeltaksjer, er det viktig å fokusere på selskaper med solid balanse, stabil inntjening og sterke konkurransefortrinn. Selskaper med gode ledere, lav gjeld og en forretningsmodell som tåler økonomiske nedgangstider har ofte større sjanse for å gi god avkastning over tid.
Til syvende og sist er aksjer en av de beste måtene å bygge formue på, men de krever tålmodighet, disiplin og risikoforståelse.
Lær mer Porters Fem Krefter gir deg dyp innsikt i de langsiktige kreftene som påvirker lønnsomheten til et selskap.
Kan man ta ut penger fra aksjer?
Ja, du kan ta ut penger fra aksjer ved å selge dem, forutsatt at det er tilstrekkelig likviditet i markedet – det vil si at det finnes kjøpere som er villige til å kjøpe aksjene for prisen du ønsker.
Når du selger aksjene dine, vil salgssummen (minus eventuelle gebyrer som kurtasje) bli tilgjengelig på din investeringskonto. Overføringen til din bankkonto kan ta noen dager, avhengig av megleren og bankens behandlingstid.
Kan man bli rik på utbytteaksjer?
Utbytteaksjer er i hovedsak aksjer som regelmessig betaler utbytte til sine aksjonærer.
Jeg skriver “i hovedsak” siden det også er aksjer der ute som kalles utbytteaksjer, men som bare har et høyt midlertidig utbytte. Det er gjerne tilfelle med sykliske aksjer, som shippingaksjer. De kan ri en inntjeningsbølge og dele ut overskuddet til aksjonærene.
Utbytteaksjer er en populær kategori med aksjer, spesielt på sosiale medier hvor mange skriver om sine mål om å få store nok utbetalinger fra selskapet til livets opphold – og gjerne litt mer.
På lik linje med indeksfond, kan utbytteaksjer være lønnsomt over tid. Forskjellen mellom de to strategiene ligger hovedsakelig i at utbytteinvesteringer krever aktiv forvaltning. Når man først har bygget opp en tilstrekkelig stor portefølje, kan man bruke utbyttene man mottar periodisk til å dekke levekostnader.
Samtidig er det vanskeligere enn man kan få inntrykk av. Det krever tålmodighet og en dyp forståelse for aksjer, selskaper og investering.
Liker du utbytteaksjer? I nettkurset Utbytteaksjer: Bygg formue med en solid utbytteportefølje lærer du å finne solide utbytteaksjer som betaler utbytte i lang tid.
Hvor lenge må du eie en aksje for å få utbytte?
For å få utbytte fra en aksje, må du stå som eier av aksjen når børsen stenger på den dagen som omtales som “siste dato inklusiv”.
Dette er siste børsdag hvor aksjen handles inklusiv retten til å motta utbytte. Hvis du kjøper aksjer på denne datoen og står som eier når børsen stenger for dagen, får du rett til utbyttebetalingen. Hvis du selger på denne datoen, vil du ikke motta utbytte.
Hvor lenge du har eid aksjen har ingenting å si. Du kan kjøpe aksjen 5 minutter før børsslutt på “siste dato inklusiv”, og få rett til å motta utbytte som er planlagt.
Denne datoen, og en rekke andre viktige datoer i forbindelse med utbytte, blir kunngjort på generalforsamlingen. Det inkluderer:
- Vedtaksdato
- Siste dag inklusive
- Ex dato
- Record date
- Betalingsdato
Slik ser en utbyttekunngjøring ut – her kan du se de ulike datoene:

Lær mer En KOMPLETT Guide til P/E og hvordan du bruker den! I denne guiden får du en fullstendig gjennomgang av P/E. Hva den er, hva den viser og hvordan du bruker den.
Hva trenger man for å kjøpe aksjer?
For å kjøpe aksjer trenger du en nettmegler og en aksjekonto.
En nettmegler er en elektronisk aksjemegler som kjøper og selger aksjer på dine vegne. De gir deretter beskjed til Verdipapirsentralen (VPS) om at du nå eier eller ikke lenger eier en aksje – her ligger selve beviset på at du er aksjonær. Du kan logge inn på VPS her.
Alle har en VPS-konto. Denne opprettes automatisk når du lager en aksjekonto hos nettmegleren din. Nettmegleren blir din kontofører, og passer på at dine handler og eierandeler blir registrert.
Jeg har brukt Nordnet i over 12 år, og kan si meg svært fornøyd. Banken din tilbyr sannsynligvis aksjehandel også, så det kan være smart å undersøke.
Når du har funnet deg en nettmegler, er neste steg å opprette en aksjekonto hos nettmegleren din. Det står mellom tre typer aksjekonto:
- Aksjesparekonto (ASK)
- Aksje- og fondskonto (også kjent som verdipapirkonto)
- Investeringskonto (også kjent som fondskonto)
Aksjesparekonto er den vanligste aksjekontoen. Med en aksjesparekonto kan du handle aksjer, aksjefond, kombinasjonsfond (minst 80% aksjeandel), egenkapitalbevis, og børsnoterte fond (ETF) med tilhørighet innenfor EØS.
Med en Aksje- og fondskonto kan du investere i et større utvalg av aksjer, fond og derivater sammenlignet med en aksjesparekonto. Du kan investere i aksjer i Norge og i utlandet, og du kan investere i aksjefond, rentefond, valuta og råvarer.
Med en Investeringskonto kan du handle aksjer, aksjefond, rentefond, kombinasjonsfond og børsnoterte fond (ETF). Du kan handle i og utenfor EØS, som for eksempel USA. Du kan ikke eie opsjoner, derivater, og verdipapirer med innebygget belåning.
Det er fordeler og ulemper ved hver av dem, så jeg råder deg til å lese deg opp på disse kontoene. Du kan lære mer om aksjekontoene her.
Lær mer 5 grunner til å selge en aksje! I denne artikkelen lærer du de 5 viktigste grunnene til å selge, og et nyttig salgsverktøy.