Vil du lære om investering og aksjer? Sjekk ut dette gratiskurset! Perfekt for å komme i gang.

Aksjer for nybegynnere (2024): 7 tips for suksess med aksjer

Har du noen gang lurt på hva som menes med aksjer og hvordan du kommer i gang? I avisa står det stadig om finansmenn som mottar millioner i utbytte. På et tidspunkt lurte de på akkurat det samme.

Derfor har jeg skrevet en guide til aksjer for nybegynnere. I denne guiden får du en innføring i aksjer og aksjehandel. Jeg skal forklare hva aksjer er, hvordan du kan tjene penger på aksjer og hvordan du kjøper dine første aksjer.

Du får også 7 essensielle tips som hjelper deg med å få suksess som nybegynner i aksjemarkedet (det er vanskeligere enn du tror).

La oss begynne helt enkelt med hva aksjer er!

Hva er aksjer (enkelt forklart)

En aksje representerer en eierandel i et selskap. Når du kjøper en aksje, blir du medeier i selskapet og omtales som aksjonær. Som aksjonær har du flere rettigheter og plikter du må forholde deg til.

Når du er aksjonær har du en rett på selskapets resultater og eiendeler.

  • Du har en rett til å motta utbytte (hvis utbytte blir besluttet utbetalt)
  • Du har fortrinnsrett ved emisjoner
  • Går selskap konkurs eller blir avviklet, har du rett på din andel av de gjenværende verdiene etter kreditorer har fått sitt

Aksjonærene i et selskap behandles ut fra et likhetsprinsipp. Det betyr at om du eier like mange aksjer som en annen person eller selskap (et selskap kan også være aksjonærer i et annet selskap), har dere rett på like mye av utbyttet, for eksempel.

I tillegg har du rettigheter. Du har stemmerett på generalforsamlingen – generalforsamlingen er selskapets øverste myndighet. Der kan du være med å stemme på blant annet hvem som skal sitte i styret, om utbytte skal utbetales eller om et aksjeprogram for de ansatte skal innføres.

Nå er det ikke sånn at du som småaksjonær kan regne med å ha direkte innflytelse på utfallet. Men det er stor lærdom i å delta og være med å stemme.

Det er også slik at jo mer eierskap du har, jo mer innflytelse vil du få over selskapet. En aksjonær med 10% av aksjene har flere rettigheter enn en med 0,1%. Økende eierskap utløser dermed også flere plikter.

Hvordan tjene penger på aksjer

Målet med å investere i aksjer er å tjene penger. Men hvordan dette skjer rent praktisk er det mange nybegynnere som lurer på.

Det er to måter du tjener penger ved å investere i aksjer:

  • Selskapet deler ut utbytte til aksjonærene
  • Verdien av aksjene stiger i pris

Utbytte er en utbetaling fra et selskap til sine aksjonærer.

I noen tilfeller har ikke selskapet noen gode investeringsmuligheter, da kan det være smartere å gi penger til aksjonærene istedenfor at de ligger på bankkontoen. Da får aksjonærene mulighet til å gjøre hva de vil med pengene.

Det som er viktig, er at selskapets mulighet til å betale ut utbytte kommer fra inntjeningsevnen til selskapet.

Verdien av dine aksjer kan også stige i pris. Her er det viktig å være innforstått med at aksjekursen kan variere mye fra dag til dag og fra måned til måned. Over korte tidsperioder er aksjekursen i større grad styrt av følelser, enn logiske og rasjonelle årsaker. Hvis du derimot zoomer ut og ser over lange tidsperioder, påvirkes aksjekursen av selskapets evne til å tjene penger.

Hvordan kjøpe din første aksje

Når du skal kjøpe aksjer, trenger du to ting:

  • En nettmegler
  • En aksjekonto

Finn en nettmegler

En nettmegler er en elektronisk aksjemegler som gjennomfører ordrene dine. De kjøper og selger aksjer på dine vegne, og gir beskjed til Verdipapirsentralen (VPS) om at du eier eller ikke eier en aksje – her ligger selve beviset på at du eier en aksje.

Alle har en VPS-konto, men den blir opprettet automatisk for deg når du oppretter en aksjekonto hos en nettmegler. Nettmegleren blir din kontofører, og passer på at dine handler og eierandeler blir registrert.

Opprett en aksjekonto

Når du har funnet deg en nettmegler, er neste steg å opprette en aksjekonto hos nettmegleren din. Her har du som regel tre valg:

  • Aksjesparekonto
  • Aksje- og fondskonto (også kjent som verdipapirkonto)
  • Investeringskonto (også kjent som fondskonto)

Med en Investeringskonto kan du handle aksjer, aksjefond, rentefond, kombinasjonsfond og børsnoterte fond (ETF). Du kan handle i og utenfor EØS, som for eksempel USA. Du kan ikke eie opsjoner, derivater, og verdipapirer med innebygget belåning.

Skatt

Det er ulike skatteregler. Og med en investeringskonto står du ikke som formel eier av aksjene, så du mister muligheten til å stemme på generalforsamlingen. Jeg anbefaler deg å gå denne guiden, der kan du lese mer om forskjellene:

Nå skifter vi fokus. Som aksjeinvestor er det mange blemmer man kan gå på. Etter å ha studert finans og brukt tusenvis av timer på å lære investering, er det noen tips du bør kjenne til.

TIPS 1: Som nybegynner i aksjemarkedet må du vite dine begrensninger

Hovedårsaken til at nybegynnere gjør feil, er at de mangler kunnskap og erfaring, og spesielt at de ikke har innsikt i egen mangel på de. Dette er kjent som Dunning-Kruger effekten.

Her er et diagram som illustrerer tendensen vi har til å få overmot så fort vi har lært litt, til tross for at vi vet ganske lite:

Nybegynnere påvirkes av Dunning-kruger effekten.

Bare tenk på det. For å vite hvor dårlig investor man faktisk er, er det nødvendig med kunnskap om det å investere, ellers er det vanskelig å vite hvor dårlig man faktisk er. Hvis du ikke er kjent med aksjemarkedet, reglene, metodene og fallgruvene, er det vanskelig å ha innsikt i sin egen mangel på nettopp de.

Det er som at du skal bestige et ukjent fjell i blinde uten kunnskap om klatring. Du aner ikke hvor høyt det er, hvordan terrenget ser ut, hvor mye mat du trenger eller hvordan været er. Det er umulig å si hvor langt det er igjen, om man er på rett vei eller om man er på vei utenfor et stup.

Det skal mye til for at dette går bra.

Men når du har lært mer om fjellklatring, prøvd å bestige et fjell eller to, så blir du flinkere til å pakke sekken. Du vet hva slags farer som lurer og du tar sannsynligvis med nok mat og vann. Og ikke minst, du forstår hvilke mangler du har som fjellklatrer. Det kan hende du er for dårlig trent til å bestige et bestemt fjell eller kanskje du behøver å kjøpe et bedre telt.

For nybegynnere er aksjemarkedet som å bestige et ukjent fjell i blinde.

For nybegynnere er aksjemarkedet som å bestige et ukjent fjell i blinde.

Derfor er det viktig at du innser din mangel på innsikt og kunnskap. Det betyr ikke at du ikke skal handle, for det må du for å lære, men det betyr at du bør være mer varsom, ikke forvente for mye og fokuser på å lære. Les bøker, delta i diskusjoner i sosiale medier, ta kurs eller se på lærerike videoer på youtube.

Alle som går inn i aksjemarkedet med en idé om rask rikdom, vil før eller senere bli skuffet.

TIPS 2: Vurder din økonomiske situasjon og invester penger du har råd til å tape

Som du skjønner nå, aksjemarkedet er ikke plassen for å satse på rask rikdom. Den innstillingen ender som regel med en tom bankkonto. Nå vet ikke jeg hvor mye erfaring du har med aksjer, men for nybegynner i aksjemarkedet, er det viktig å innse én ting: du vil sannsynligvis ta en del dårlige investeringsvalg i starten.

Noen er heldige og skyter gullfuglen, men ikke sats på det. Da kan du like gjerne spille lotto. Og dette vil uansett gi deg følgeproblemer. Hvis ditt første investeringsvalg er en fulltreffer lurer du deg selv til å tro det er enkelt.

Det gir deg like mye mye selvtillit som en full sjømann på byen.

Derfor er det avgjørende at du ikke satser hus og hytte når du kjøper aksjer for første gang. Start i det små. Dette gir deg muligheten til å lære og forstå hvordan markedet fungerer uten å risikere for mye.

Only invest what you could afford to lose without that loss having any effect on your daily life in the foreseeable future.

Peter Lynch

Her er noen ytterligere tips som gjør det enklere å komme i gang:

  • Definer dine investeringsmål: Hvorfor vil du investere? Er det for pensjonssparing, boligkjøp, eller for å bygge opp en formue over tid? Dine mål vil påvirke hvilken type investeringer som passer for deg og hvilken risikotoleranse du bør ha.
  • Forstå din risikotoleranse: For å ta fornuftige investeringsbeslutninger og lykkes som investor, må du forstå din egen evne til å håndtere risiko. Mer om dette i tips 6.
  • Økonomisk oversikt: Lag en detaljert oversikt over inntekter, utgifter, oppsparte midler, gjeld og andre eiendeler. Dette hjelper deg å forstå hvor mye du har tilgjengelig for investering.
  • Lag en bufferkonto: Før du investerer, sørg for at du har en slags nødreserve. En god tommelfingerregel er å ha nok penger til å dekke tre til seks måneders levekostnader. Dette gir deg en økonomisk trygghet hvis noe uventet skjer.

Ultimately, nothing should be more important to investors than the ability to sleep soundly at night.

Seth Klarman

TIPS 3: Finn en investeringsstil som passer deg

Som nybegynner er det viktig å forstå at det finnes forskjellige investeringsstiler. En investeringsstil er måten en investor velger aksjer. Ulike investorer kan ha ulike stiler basert blant annet deres mål, risikotoleranse, tidshorisont og interesser.

Her snakker jeg om investering, og ikke trading.

En trader kjøper og selger aksjer over korte tidsperioder, ofte innenfor dager, uker eller måneder. En investor har derimot en langsiktig tilnærming til aksjemarkedet. De kjøper aksjer med intensjon om å holde dem over flere år, ofte tiår. Investorer ser på aksjer som en bit av et selskap, og er mindre bekymret for dag-til-dag prisbevegelser. De er mer opptatt av den langsiktige utviklingen til selskapet.

La meg gi deg en innføring i tre vanlige investeringsstiler:

  • Verdiinvestor (value investor): En investor som investerer i undervurderte aksjer basert på de fundamentale verdiene i selskapet. Det kan være i forhold til inntjeningen til selskapet (P/E) eller eiendeler i selskapet (P/B). Denne investeringsstilen fokuserer på hva slags verdier som allerede er i selskapet, og ikke fremtidig vekst eller kvalitet.
  • Vekstinvestor (growth investor): En investor som investerer i undervurderte aksjer basert på det langsiktige potensialet til selskapet. For eksempel kan inntjeningen i et selskap være lav i dag, men om 5-10 år har inntjeningen vokst seg stor. En variant av denne tilnærmingen kalles GARP – growth at a reasonable price (vekst til en rettferdig pris).
  • Kvalitetinvestor (quality investor): En investor som investerer i undervurderte aksjer basert på den langsiktige inntjeningsevnen til selskapet. Kvalitet handler om et selskaps evne til å tjene penger i lang tid. Til forskjell fra vekst, så handler det ikke om at inntjeningen skal vokse raskt, men vare lenge. En variant av denne tilnærmingen kalles QARP – quality at a reasonable price (kvalitet til en rettferdig pris).

Disse investeringsstilene krever ulike ting fra deg.

For eksempel, som en vekstinvestor må du forvente at en stor andel av investeringene ikke vil fungere. Vekstaksjer innebærer høy risiko. I tillegg svinger disse aksjene betydelig mer i pris enn kvalitetsaksjer.

Som en verdiinvestor derimot, må du eksempelvis være forberedt på å investere i upopulære aksjer. Aksjer som er undervurdert i forhold til dagens inntjening eller eiendelene sine har ofte et negativt lys over seg. Dette krever en helt annen mentalitet enn en vekstinvestor. Verdiinvestorer omtales ofte som kontrære investor siden de går mot strømmen.

Som du sikkert forstår nå, aksjer er risikabelt, derfor er det smart å diversifisere.

TIPS 4: Innse at aksjer er risikabelt, derfor er det smart å spre pengene

Har du hørt om diversifisering? Det handler om å spre investeringene dine over flere forskjellige aksjer. På denne måten reduserer du risikoen for store tap. Hvis en av aksjene dine gjør det dårlig, kan de andre fortsatt gjøre det bra og balansere ut tapene.

Ingen aksjer er uten risiko. Faktisk kan du finne den perfekte aksjen og fortsatt tape penger. Du må innse at det er tilfeldigheter og flaks inne i bildet. Selv de beste investorene bommer på aksjekjøpene sine.

Ifølge Lynch er du en god investor hvis du har treffer på 6 av 10 investeringer.

In this business if you’re good, you’re right six times out of ten. You’re never going to be right nine times out of ten.

Peter Lynch

Diversifisering handler altså om å spre pengene sine på flere investeringer.

Dette er en av grunnene til at mange nybegynnere velger å investere i aksjefond. I et aksjefond får du god diversifisering fra starten av. Hvis du vil lage din egen aksjeportefølje, må du bruke en del tid på å finne de riktige aksjene. Som nybegynner bør du hvertfall ha 12-15 aksjer i porteføljen din for å få god diversifisering.

La meg legge til at hvor mange aksjer du har i aksjeporteføljen er et ganske personlig spørsmål. Noen har en konsentrert portefølje med 4-6 aksjer, mens andre sprer pengene sine på 30-40 aksjer. Det handler nok en gang om hva du er komfortabel med, målene dine, strategien din osv.

TIPS 5: Mye dramatikk og følelser

Aksjemarkedet er som er berg-og-dal-bane, det går i rykk og napp og er svært svingete. Hver dag er det noe nytt. Mediene oversvømmes av ekstraordinære hendelser, sjokkerende nyheter og urovekkende kommentarer. Dette er vanskelig å forholde seg til. Hva er viktig? Hva er støy?

Nybegynnere i aksjemarkedet påvirkes av dramatiske overskrifter.

Dette er forsiden til Finansavisen tirsdag 30. September 2008 og onsdag 1. Oktober 2008.

I store gule blokkbokstaver med utropstegn står det “SELG ALT!” og over sitatet er det en mann med et fryktfullt ansiktsuttrykk samtidig som han veiver med hendene. De fleste vil stoppe opp og tenke seg om. I tillegg er det fylt opp med 6 andre lignende dommedagssitater og røde bobler. Selv den beste investoren i verden vil lure på hva som skjer.

Etter du har fordøyd dramatikken fra gårsdagen, står du opp neste dag og ser forsiden til Finansavisen på nytt. Nå er plutselig aksjer på billigsalg! Her ser vi Harald Magnus Andreassen stå selvsikkert med pekefingeren i været – på samme måte som når du har gjort noe galt og får en pekefinger opp i ansikt mens du blir irettesatt – og erklære at dette er tidspunktet å kjøpe aksjer på. Helt motsatt av hva du skulle gjøre dagen før.

Poenget her er ikke at den ene forsiden er feil og den andre er riktig, det kan ingen vite, men poenget er at det alltid vil være sterke meninger og selvsikre kommentarer om aksjer. Spesielt i media og på sosiale medier. For nybegynnere er dette vanskelig å forholde seg til. Hva er viktig, hva er støy. De har en tendens til å legge stor vekt på “ekspertenes” meninger og bli vippet av pinnen av selv den minste ting.

Vær forberedt på dette. Sett deg inn i investeringene dine. Vit hvorfor du investerer. Ha en plan. Disse tingene gjør det enklere å håndtere urolighetene i markedet.

TIPS 6: Hvor mye risiko tåler du?

For å ta fornuftige investeringsbeslutninger og lykkes som investor, må du forstå din egen evne til å håndtere risiko. Om du tar på deg mer risiko enn du kan bære, vil investeringen sannsynligvis mislykkes, selv om du fant en god investering i utgangspunktet.

Din evne til å ta risiko består av to elementer:

  1. Din risikotoleranse
  2. Din risikokapasitet

Risikotoleranse

Risikotoleranse beskriver hvor godt du mentalt kan takle usikkerhet. Når du investerer i aksjer, vil du møte store svingninger, mange ulike meninger og dramatiske nyhetsoppslag. Det vil alltid være usikkerhet knyttet til både selskapet og markedet generelt.

Din risikotoleranse baserer seg på flere ting:

  • Tidligere oppevelser
  • Kunnskap og erfaring
  • Finansielle mål
  • Temperament
  • Personlighet

Risikokapasitet

Risikokapasitet dreier seg om hvor stor risiko du kan bære med tanke på din økonomiske situasjon.

Din risikokapasitet baserer seg på flere ting:

  • Ditt inntektsnivå
  • Din formue
  • Gjeldsnivå
  • Investeringshorisont
  • Bufferkonto

Jo mer avhengig du er av pengene som investeres, jo lavere risikokapasitet har du.

TIPS 7: Ikke følg anbefalinger på sosiale medier blindt

Kommentarfeltet eksploderte og svarene rant inn. Over 700 investorer delte sine beste anbefalinger. Så han lagde en liste med 20 aksjer som hadde potensialet til å øke 50x.

Porteføljen var en katastrofe. Boston Omaha har steget 6% på tre år, det eneste lyspunktet – hvis jeg tør å kalle det et lyspunkt. Markedet, målt med S&P 500, steg 28%, mens porteføljen falt 70%. En differanse på 98%. Dette er uten å ta hensyn til handelskostnader.

Nå er det litt urettferdig å måle porteføljen etter tre år. Spørsmålet var hvilke aksjer som hadde potensialet til å stige 50x i løpet av de neste tiårene.

Poenget er at sosiale medier er fullt av anbefalinger. Alle har en god grunn til å kjøpe ditt og datt. Men skal du ha noen som helst mulighet til å lykkes, må du sette deg inn i investeringene. Du kan ikke forvente å lykkes med aksjer ved å følge aksjetips på sosiale medier.

Gratulerer med å ha kommet deg gjennom denne guiden! Nå har du fått en grunnleggende forståelse av hva aksjer er, hvordan du kan tjene penger på dem, og hvordan du kommer i gang med å kjøpe dine første aksjer. Vi har også dekket viktige tips for nybegynnere som vil hjelpe deg å navigere i aksjemarkedet med større forståelse.

Husk at investering i aksjer er en langsiktig reise som krever tålmodighet, læring og disiplin. Det er viktig å starte forsiktig, gjøre grundig research og alltid være bevisst på din egen risikotoleranse og økonomiske situasjon. Ikke la deg rive med av markedets svingninger og dramatiske overskrifter, men hold fast ved din langsiktige plan.

Send en melding hvis du lurer på noe 😊