Hvordan kjøpe aksjer på nett: Steg-for-steg med tips for å lykkes

Hvordan kjøpe aksjer på nett guide

Nettkurs, ressurser og verktøy

Hei og velkommen til vår guide om hvordan kjøpe aksjer på nett! Å investere i aksjer kan være spennende, men for mange er det overveldende å komme i gang.

I denne artikkelen får du en steg-for-steg guide til hvordan kjøpe aksjer på nett og tips og triks for å lykkes som aksjeinvestor. Så hvis du er klar til å ta kontroll over din egen økonomi og lære hvordan du kan investere i aksjer på nett, så er dette for deg!

Hvordan kjøpe aksjer på nett guide
Figur 1: Hvordan kjøpe aksjer på nett

Guiden er delt opp i tre steg.

  1. Steg 1: Velg en god nettmegler
  2. Steg 2: Velg riktig aksjekonto
  3. Steg 3: Kjøp aksje på nett

Steg 1: Velg riktig nettmegler

For å kjøpe aksjer på nett trenger du en nettmegler som gjennomfører handlene dine, så det første du må gjøre er å finne en og opprette konto. For mange er “nettmegler” et ukjent begrep, så først la meg forklare hva en aksjemegler/nettmegler er og deretter vise hvem jeg synes er best.

Aksjemegler

Verdipapirsentralen tar seg av registrering av handel av verdipapirer i Norge. Her ligger beviset på at du er den rettmessige eieren av en aksje.

VPS-KONTO
En VPS-konto er en konto hos Verdipapirsentralen. Her ligger beviset på at du eier en aksje. Det blir opprettet automatisk når du oppretter en aksjekonto hos nettmegleren din. Du har tilgang til din(e) VPS-kontoer her.

Aksjemegleren blir i den forbindelse kalt kontofører – en som har påtatt seg å «føre konto» for en investor.

La oss si du kjøper 100 aksjer i Telenor Group (TEL). Du sender inn ordren til aksjemegleren, de gjennomfører ordren og melder i fra til Verdipapirsentralen at du eier aksjen.

Viser hvordan nettmegler og verdipapirsentralen samarbeider ved handel av aksjer.
Aksjehandel og kontoføring

Hva er en nettmegler?

En nettmeglere er en elektronisk aksjemegler.

Tradisjonelle aksjemeglere, de som du ser i filmer fra 70- og 80-tallet, var mennesker som manuelt handlet aksjer for investorer. De hadde alltid en telefon i nærheten så investorer fikk kontakt med dem. Dette var dyrt, og gjorde aksjemarkedet utilgjengelig for personen i gata.

I forbindelse med utviklingen av internett har det vokst frem enklere og billigere metoder, så bruken av tradisjonelle aksjemeglere har falt drastisk. Det er stort sett store profesjonelle investorer som bruker disse idag.

For alle andre som ønsker å handle aksjer, men ikke har behov for fysiske aksjemeglere, brukes elektroniske aksjemeglere, kalt nettmeglere. De har automatiske systemer som gjør handelen effektivt og billig.

Aksjemeglere

Den beste nettmegleren for å kjøpe aksjer på nett

Det finnes mange nettmegleren og de konkurrerer på flere områder – det viktigste området er gjerne pris, men det er andre ting som også spiller inn.

Her er noen vurderingspunkter du kan bruke når du ser etter nettmegler:

  • Hva koster det å handle hos nettmegleren?
  • Hvilke ekstratjenester tilbyr nettmegleren utover aksjehandel? Det kan være analyser, aksjeforum og større verdipapirutvalg.
  • Er det en god plattform som er oversiktlig og enkel å bruke?
  • Er det ok rente på penger som står ubrukt på konto?

Her er en liste med noen vanlige nettmeglere. Du kan også undersøke om banken din tilbyr aksjehandel, dog er disse ofte litt dyrere enn rene nettmeglere som Nordnet. Listen er satt opp i vilkårlig rekkefølge:

  • Pareto
  • Nordea
  • Nordnet
  • DNB
  • Sparebank 1
  • Danske Bank

Når du har opprettet en konto hos en nettmegler er neste steg å opprette en aksjekonto.

Steg 2: Velg aksjekonto

Det finnes flere aksjekontoer med ulike betingelser når det kommer til skatt og handel. Før du velger bør du gjøre deg kjent med de. I skrivende stund er det tre aksjekontoer du kan velge mellom:

  • Aksjesparekonto
  • Aksje- og fondskonto (også kjent som verdipapirkonto)
  • Investeringskonto (også kjent som fondskonto)

Jeg går gjennom de med hensyn til hva slags verdipapirer du kan handle, regler på skatt og andre ting som er verdt å nevne.

Obs! Betingelser og regler som omhandler aksjekontoer kan endre seg, jeg kan ikke garantere at opplysningene nedenfor derfor er riktig til enhver tid. Navnene er også forvirrende, les på hjemmesiden til nettmegleren din når du skal opprette så du er sikker på at du velger riktig.

Aksjesparekonto (ASK)

Aksjesparekonto ble innført i Norge i 2017 og jeg tror nok det er den vanligste aksjekontoen blant hobbyinvestorer.

Handel

Hvis du kjøper en aksje som oppfyller alle betingelsene på kjøpstidspunktet, men som på et senere tidspunkt ikke gjør det – for eksempel ved at det endrer tilhørighet til utenfor EØS – så kan du fortsatt eie de på aksjesparekontoen.

Skatt

Aksje- og fondskonto

En aksje- og fondskonto er også kjent som en Verdipapirkonto, men det må ikke forveksles med VPS-konto hos Verdipapirregisteret.

Handel

Med en aksje- og fondskonto kan du investere i et større utvalg av aksjer, fond og derivater sammenlignet med en aksjesparekonto. Du kan investere i aksjer i Norge og i utlandet, og du kan investere i aksjefond, rentefond, valuta og råvarer.

Skatt

Med en aksje- og fondskonto skattlegges gevinst og tap ved realisasjon. Så når du selger en aksje med gevinst må dette beskattes. Utbytte du mottar fra et selskap skal beskattes ved årsslutt. Du kan ikke ta ut innskutt beløp skattefritt.

Investeringskonto

Handel

Med en Investeringskonto kan du handle aksjer, aksjefond, rentefond, kombinasjonsfond og børsnoterte fond (ETF). Du kan handle i og utenfor EØS, som for eksempel USA. Du kan ikke eie opsjoner, derivater, og verdipapirer med innebygget belåning.

Skatt

I likhet med aksjesparekonto er det utsatt skatt på gevinst og tap på en investeringskonto, men du kan ikke ta ut innskutt beløp skattefritt.

Forsikringspremie

En investeringskonto inneholder en liten livsforsikring som du betaler årlig. – typisk 1% av sparesaldoen. Det som er spesielt er at det er forsikringsselskapet som står som formel eier av aksjene. Det innebærer at du ikke kan møte opp på generalforsamlingen og de vil ikke bli registrert på deg i Verdipapirregisteret.

Nordnet skriver om sin investeringskonto: “Siden investeringskonto er en kapitalforsikring blir innskuddene og verdipapirene dine forsikret slik at 101 % av kontoverdien din utbetales til etterlatte i tilfelle død.”

Den beste aksjekontoen

For folk flest som vil investere i aksjer og aksjefond anbefales aksjesparekonto.

Har du behov for å kjøpe aksjer med tilhørighet utenfor EØS må du bruke aksje- og fondskonto eller investeringskonto. Hvis du har noen spesifikke spørsmål om aksjekontoene er det smart å ta kontakt med nettmegleren du vil opprette hos, de vet best.

Når du har opprettet en aksjekonto hos nettmegleren din, så er neste steg å kjøpe en aksje.

Steg 3: Kjøp aksje på nett

Når du har valgt en god nettmegler, opprettet aksjekonto og overført penger til kontoen, er du klar til å kjøpe aksjer.

For å kjøpe en aksje må du velge hvor mange aksjer du vil kjøpe og hvilken ordretype du skal bruke.

Hva koster det å kjøpe aksjer på nett?

Når du skal velge nettmegler er det viktig å undersøke hva det vil koste for deg å handle aksjer hos dem. Investerer du med små beløp kan kurtasjen bli dyr.

Velg ordretype

En ordretype er metoden du bruker for å handle aksjer på markedet. De ulike ordretypene oppfører seg forskjellig fra hverandre. Det enkleste er å legge inn en markedsordre eller limitordre.

Markedsordre / beste-ordre

Med en markedsordre kjøper du aksjene du ønsker til den beste prisen som er tilgjengelig i markedet på tidspunktet du legger ut ordren. Den blir gjennomført umiddelbart.

Limitordre

Med en limitordre velger du den høyeste prisen du er villig til å betale per aksje og hvor lenge ordren skal ligge ute i markedet. Ordren blir gjennomført om betingelsen oppfylles, enten umiddelbart eller senere. Ordren ligger i ordreboken til datoen du bestemte.

ORDREBOK
Viser alle utestående ordrer i markedet.

To andre varianter er fill-or-kill og fill-and-kill ordre.

Fill-or-kill

Med en fill-or-kill ordre så sier du hvor mange aksjer du vil kjøpe og til hvilken pris, om ikke hele ordren kan gjennomføres, for eksempel siden det ikke er så mange aksjer tilgjengelig, så fjernes den i sin helhet.

Fill-and-kill

Med en fill-and-kill ordre så gjennomføres så mye av ordren som mulig, i sin helhet om det går, og deretter fjernes resterende.

Trykk kjøp

Når du har valgt ordretype og satt dine betingelser for kjøpet legger du den ut. Deretter skal det gå rimelig raskt om ordren ikke legger seg i ordreboken hvis du for eksempel har valgt limitordre.

Her er et eksempel hvordan det vil se ut hos min nettmegler:

Kjøpe aksjer på nett med nettmegleren Nordnet.
Handle aksjer på nett

Her har jeg valgt å handle aksjer på min aksjesparekonto som jeg har kalt Langsiktig aksjespar. Jeg har valgt ordretypen Enkel, og lagt inn at jeg ønsker 2 aksjer for 55,8 kr. Hos Nordnet, som er min nettmegler, så er ordretypen “Enkel” en limitordre. Denne ordren er gyldig til og med dagen jeg legger den ut. Jeg må betale 29 kr for denne kjøpsordren.

Tips, triks og vanlige nybegynnerfeil

Nå har du lært hvordan kjøpe aksjer på nett, men før du hopper i det er det noen tips jeg vil dele med deg sånn at du kan lykkes.

Resultatet av mitt første aksjekjøp på nett
Mitt første aksjekjøp

Det er spesielt 3 nybegynnerfeil som går igjen. Sannsynligvis vil du gå på noen av de samme. Det hjelper å være bevisst på de, da kan det hende du ser tegnene og unngår feilene.

Feil 1: Tro at det er enkelt

Som nybegynner er det viktig å være klar over begrensninger en sitter med. Det er mennesker der ute som sitter dag inn og dag ut å letter etter aksjer. De aller fleste har problemer med å lykkes over tid.

Jeg ble eplekjekk.

Innse at det er mange ting du ikke vet. Det hjelper deg å begrense deg litt og fokusere på det som gjør deg flinkere, som vil være å søke kunnskap, skape erfaring med småbeløp og være tålmodig.

Feil 2: Satser blindt på aksjetips

Det er en naturlov at du vil bli påvirket av andre til å investere i aksjer. Det er enkelt å bli revet med når man leser disse overskriftene:

Haussende overskrift fra interenett i forbindelse med aksjer
Media

Problemet med aksjetips, doblingskandidater og kommentarer fra “eksperter”, er at aksjemarkedet er i kontinuerlig endring. En doblingskandidat i dag kan være et pengesluk i morgen. Det kan skje en vesentlig endring i fremtidsutsiktene til selskapet en ble tipset om.

Nybegynnere som ikke har gjort seg godt kjent med investeringen, vil sannsynligvis gå glipp av slike endringer. Du vil som regel ikke få løpende oppdateringer fra de som tipset om aksjen. Derfor er det avgjørende at du setter deg inn i det du legger pengene i.

En av de smarteste tingene du kan gjøre før du investerer i en aksje, er å skrive et investeringsdokument. Der noterer du ned argumentene dine for å kjøpe aksjen, hva som må til for at det blir en god investering, hva som står i veien for at det ikke blir det og lignende.

Feil 3: Overinvesterer

Når jeg kjøpte mine første aksjer var jeg grådig og umoden. Sparekontoen ble tømt inn i noe jeg ikke hadde anelse om. Jeg glemte fullstendig at jeg kunne tape pengene.

Utfordringen med aksjer er at man aldri har 100 % kontroll på utfallet. Det vil alltid være faktorer som kan slå den ene eller andre veien. Profesjonelle investorer vet at det ikke er noen garanti for at en investering går riktig vei. Det er en grunn til at de sprer pengene sine på flere investeringer – bedre kjent som å diversifisere pengene.

I denne guiden har du lært hvordan du handler aksjer på nett og i tillegg har du fått noen enkle tips til hvordan du lykkes. Aksjehandel på nett er spennende, men er målet ditt å tjene penger på aksjer, må du belage deg på at det tar tid å mestre. De aller fleste gjør feil før de får dreisen på det.

Nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle data og øke brukervennligheten.  Les mer