Hva er diversifisering og hva menes med det?

Diversifisering er en risikostyringsstrategi som går ut på å spre kapitalen på flere investeringer. Det kan bety å spre kapitalen på ulike aktivaklasser (aksjer, renter, eiendom etc.) eller å spre en aksjeportefølje på forskjellige produktkategorier, bransjer og geografisk beliggenhet.

Hva er diversifisering?
Diversifisering

Diversifisering og korrelasjon

Korrelasjon er et viktig konsept i forbindelse med diversifisering. Diversifisering handler om risikospredning, men hvis alle aksjene i porteføljen faller og stiger på samme tidspunkt, så er det lav diversifisering til tross for at man har flere aksjer.

Hva er korrelasjon

Korrelasjon er et mål på hvor mye to verdier og endringer i disse verdiene henger sammen. Korrelasjon er positiv når to verdier øker i takt. Korrelasjonen er negativ når en verdi faller og den andre øker.

  • Korrelasjon 1 = perfekt korrelasjon
  • Korrelasjon 0 = ingen korrelasjon
  • Korrelasjon -1 = perfekt negativ korrelasjon

Hvis to verdier følger hverandre opp og ned helt i takt, er de perfekt korrelert. Hvis to verdier går motsatt vei helt i takt, er de perfekt negativt korrelerte.

Ukorrelerte investeringer

Se for deg at du investerer i 4 sjømatselskaper som alle produserer og selger atlantisk laks. Hvis lakseprisen faller vil porteføljen din falle, siden alle selskapene er avhengig av lakseprisen. Aksjekursen til disse selskapene er korrelerte med andre ord.

Et godt eksempel på dette er da Regjeringen foreslo en ny grunnrenteskatt for sjømatselskapene i 2019. Dette kalles for politisk risiko og påvirket flere selskaper samtidig.

Diversifisering og politisk risiko
Diversifisering og politisk risiko

Hadde du plassert alle pengene dine i disse korrelerte aksjene, ville du fått en uhyggelig overraskelse.

Se for deg istedenfor at du investerte i et norskt sjømatselskap, et svensk dagligvareselskap, en oljeprodusent og et amerikansk teknologiselskap. De er i større grad ukorrelerte og gir en vesentlig større diversifiseringseffekt.

Ved å spre kapitalen på ukorrelerte investeringer vil du få en mer diversifisert og robust portefølje.

Bedre nattsøvn med diversifisering

Selv ikke de dyktigste har 100% treffsikkerhet, så ved å spre kapitalen reduserer man risikoen og sannsynligheten for permanent tap av kapital. Noen aksjer vil være homeruns, andre vil gå dårlig. Satser du alt på en aksje er sjansen høy for at du taper kapitalen din.

I tillegg vil du oppleve en mer stabil portefølje (og dermed bedre nattesøvn) ved å spre kapitalen.

Se for deg en investor som puttet alle pengene sine inn i NEL ASA i starten av Oktober 2021. Her er avkastningen måned til måned som investoren måtte sitte igjennom.

Ingen diversifiseringseffekt
NEL ASA sin aksjekurs utvikling måned til måned

Bare tenk deg den reisen. Det er beintøft, og i tillegg er det et virvar av meninger, kommentarer og nyhetsoverskrifter investoren må komme seg igjennom. Hadde investoren spredt kapitalen ville denne reisen vært mer håndterbar.

Få fart på dine investeringer

Nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle data og øke brukervennligheten.  Les mer

Ta kontakt med oss

Bruk skjemaet under. Vi svarer så raskt som mulig 🙂