Vil du lære om investering og aksjer? Sjekk ut dette gratiskurset! Perfekt for å komme i gang.

Moderne Porteføljeteori og Effisient Fronten: Teorien om Optimale Porteføljer

Innholdsfortegnelse

I 1952 snudde en 24 år gammel student, Harry Markowitz, finansindustrien på hodet.

Han mente at investorer og forvaltere fokuserte for mye på avkastning og risiko til individuelle aksjer i porteføljen. Etter Markowitz’ mening var det viktigere å se på hvordan individuelle aksjer påvirket porteføljens samlede avkastning og risiko.

A good portfolio is more than a long list of good stocks and bonds. It is a balanced whole, providing the investor with protections and opportunities with respect to a wide range of contingencies. – Harry Markowitz, 1952

Bildet forklarer hva moderne porteføljeteori er.

Hva er Moderne Porteføljeteori (MPT)

Moderne porteføljeteori (MPT) er en matematisk modell som forklarer hvordan investorer kan diversifisere porteføljen sin for å oppnå best risikojustert avkastning. Teorien hevder at for hvert nivå av risiko finnes det en optimal portefølje som maksimerer forventet avkastning (eller motsatt, at hvor hvert nivå av forventet avkastning finnes det en optimal portefølje som minimerer risikoen).

Begrepet “optimal portefølje” henviser til alle porteføljer som gir best risikojustert avkastning for hvert nivå av risiko. Det er jo uendelig mange måter å sette sammen en portefølje, for eksempel en med 10 aksjer, men bare én av de gir best risikojustert avkastning.

Han kalte alle optimale porteføljer for effisient fronten, mer om den straks.

Se på porteføljens samlede risiko

Markowitz’ viktigste bidrag til verden av kapitalforvaltning er etter min mening hans syn på risiko og avkastning i en portefølje.

It was all rules of thumb. Nothing. He was developing things in a vacuum.… The Big Bang Theory in finance really occurred in 1952. – (Fabozzi, Jacobs, & Levy, 2024, s. 2).

Han forklarte at det ikke er risikoen til individuelle investeringer som er viktig når man bygger en portefølje, men hvordan en investering påvirker den samlede risikoen til porteføljen hvis den legges til. Korrelasjonen mellom investeringene i porteføljen er avgjørende.

Antagelser i Moderne Porteføljeteori

Moderne porteføljeteori (MPT) er nettopp det – en teori. Den bygger på en rekke antagelser som ikke er helt forenelig med virkeligheten. For eksempel:

  • Investorer er rasjonelle og prøver å maksimere avkastning for et gitt risikonivå.
  • Investorer er risikoaverse, noe som betyr at de foretrekker lavere risiko for samme nivå av forventet avkastning.
  • Investorer har de samme forventningene til avkastning, risiko og korrelasjon mellom investeringer.
  • Markedet er sterkt effisient, investorer har tilgang til den samme informasjonen og det er ingen transaksjonskostnader.
  • Avkastning er normalfordelt.

Investorer er ofte irrasjonelle, har ulike mål, og vurderer risiko og avkastning på forskjellige måter. Markedet er heller ikke perfekt effisient, og avkastning i aksjemarkedet har vist seg å være lognormalfordelt snarere enn normalfordelt; det er større sjanse for positive og negative outliers og fat tails – ekstreme hendelser. Investorer har ikke den samme informasjonen heller.

Likevel har MPT stor verdi. Teorien gir oss en ramme for å forstå hvordan diversifisering kan redusere risiko og hvordan investeringer bør vurderes i sammenheng med hele porteføljen, ikke isolert.

Hvordan bruke Moderne Porteføljeteori

Modellen antar at hvis en investor kan velge mellom to porteføljer med samme forventet avkastning, så vil investoren velge den minst risikable. La oss nå se på matematikken bak dette, og hvordan den brukes for å finne optimale porteføljer.

For å klare dette må vi regne ut to ting:

  • Forventet avkastning for en portefølje
  • Forventet risiko for en portefølje

Forventet avkastning for en portefølje

Forventet avkastning for en portefølje er den vektede gjennomsnittlige avkastningen av de enkelte investeringene i porteføljen, der vektene representerer andelen av hver investering i porteføljen.

\[ E(R_p) = \sum_{i=1}^N w_i E(R_i) \]

La meg vise denne utregningen med et eksempel. La oss si vi har to aksjer med følgende egenskaper:

NavnForventet avkastningAllokering
Aksje 110%40%
Aksje 213%60%

(0,1*0,4) + (0,13*0,6) = 11,8%

Vi tar altså bare aksjens vekt i porteføljen multiplisert med dens forventede avkastning, og summerer opp dette.

Forventet risiko for en portefølje

Modellen måler risiko med standardavvik. Men sammenlignet med måten vi beregnet forventet avkastning, så kan vi ikke kalkulere forventet risiko ved å ta summen av det vektede standardavviket til de enkelte investeringene.

Standardavviket til porteføljen avhenger altså av (1) standardavviket til de individuelle aksjene, (2) allokeringen av kapital på aksjene og (3) korrelasjonen mellom alle aksjene – kjent som korrelasjonskoeffisienten.

\[\sigma_p = \sqrt{\sum_{i=1}^N \sum_{j=1}^N w_i w_j \sigma_i \sigma_j \rho_{ij}}\]
  • \( \sigma_p \): Porteføljens standardavvik
  • \( w_i, w_j \): Vekten til aksje \( i \) og aksje \( j \) i porteføljen
  • \( \sigma_i, \sigma_j \): Standardavviket (risikoen) for aksje \( i \) og aksje \( j \)
  • \( \rho_{ij} \): Korrelasjonen mellom avkastningen til aksje \( i \) og aksje \( j \)
  • \( N \): Antall aksjer i porteføljen

Hvis vi har en portefølje med kun to aksjer, blir utregningen slik:

\[\sigma_p = \sqrt{w_1^2 \sigma_1^2 + w_2^2 \sigma_2^2 + 2 w_1 w_2 \sigma_1 \sigma_2 \rho_{12}}\]
  • \( \sigma_p \): Porteføljens standardavvik
  • \( w_1, w_2 \): Vekten til aksje 1 og aksje 2 i porteføljen
  • \( \sigma_1, \sigma_2 \): Standardavviket for aksje 1 og aksje 2
  • \( \rho_{12} \): Korrelasjonen mellom aksje 1 og aksje 2

La oss nå si vi har følgende tall for våre aksjer:

AksjeVariansStandardavvikKorrelasjonFordeling
Aksje 11%10%0,340%
Aksje 22,25%15%0,360%
  • For aksje 1: \( w_1^2 \sigma_1^2 = 0.0016 \)
  • For aksje 2: \( w_2^2 \sigma_2^2 = 0.0081 \)
  • Kryssledd: \( 2 w_1 w_2 \sigma_1 \sigma_2 \rho_{12} = 0.00216 \)
  • Totalt: \( \sigma_p^2 = 0.0016 + 0.0081 + 0.00216 = 0.01186 \)
  • Porteføljens standardavvik: \( \sigma_p = \sqrt{0.01186} \approx 0.109 \) eller 10,9%

Legg merke til at jeg kaller de for forventet avkastning og forventet risiko, men baserer denne forventningen på historiske tall. Det er ingen garanti for at historien gjentar seg. I tillegg er det problematisk å måle risiko med standardavvik, da det kun er en representasjon for reell risiko: sannsynligheten for tap av kapital.

(11,8 – 4,22)/10,9 = 0,69

I en portefølje med mange aksjer og andre investeringer, blir spørsmålet hvilken kombinasjon av aksjene som gir best risikojusterte avkastningen.

Her kommer konseptet om effisient fronten inn.

Effisient Fronten: Alle optimale porteføljer

Effisient fronten er et konsept i moderne porteføljeteori som henviser til alle varianter av en portefølje (for eksempel en portefølje med tre aksjer) som er optimalt konstruert i forhold til risiko og avkastning.

Den representerer alle porteføljer som gir høyest forventet avkastning for et gitt risikonivå (eller lavest risiko for en gitt forventet avkastning) – disse porteføljene kalles for “optimale porteføljer”.

Effisient fronten blir illustrert med en linje som lages ved å trekke en strek gjennom alle optimale porteføljer. Hver prikk representerer en mulig portefølje, og kun de som ligger på effisient fronten gir best risikojustert avkastning.

Viser effisient front linjen og optimale porteføljer
Effisient Fronten viser til alle optimale porteføljer

Tenk deg nå at bildet over illustrerer alle mulige kombinasjoner av en porteføljen med 15 aksjer. De aller fleste vil være suboptimale – de vil gi dårligere risikojustert avkastning for et gitt risikonivå (eller for et gitt avkastningsnivå). Noen vil derimot være optimale og være en del av effisient fronten.

Hvordan finner vi de optimale porteføljene? Dette er et matematisk optimeringsproblem, men jeg er ikke et mattegeni og har ikke tenkt til å finne frem penn og kalkulator for å finne svaret. I praksis brukes regnearkprogrammet Excel til å gjøre kompliserte beregninger for å finne svaret.

Det sparer vi til en annen artikkel!

Moderne porteføljeteori er ikke bare en samling formler og konsepter; det er en måte å tenke på som har forandret hvordan vi bygger og forvalter investeringer. Jeg synes det er utrolig inspirerende at en 24 åring fikk til dette. Fra å fokusere på enkeltselskaper til å se porteføljen som en helhet, introduserte Markowitz oss for et paradigmeskifte som har stått stødig i over 70 år.

Som Markowitz så treffende sa: En god portefølje er mer enn en liste over gode aksjer og obligasjoner. Det er en balansert helhet.

Vanlige spørsmål om Moderne Porteføljeteori

Hva er moderne porteføljeteori (MPT)?

Moderne porteføljeteori, utviklet av Harry Markowitz, er en matematisk modell som fokuserer på å maksimere avkastning for en gitt risikonivå eller minimere risiko for en gitt avkastning. Modellen bygger på diversifisering og korrelasjon mellom investeringer.

Hva er den effisient fronten?

Den effisiente fronten er en grafisk representasjon av porteføljer som gir høyest mulig avkastning for et gitt risikonivå. Den hjelper investorer med å identifisere optimale porteføljer basert på deres risikotoleranse. I praksis beregnes den med regnearkprogram som Excel.

Hvordan beregnes risiko i MPT?

I moderne porteføljeteori måles risiko vanligvis ved standardavviket til porteføljens avkastning. Standardavvik reflekterer hvor mye avkastningen svinger rundt gjennomsnittet sitt. Hovedpoenget til Markowitz var at korrelasjonen mellom investeringer reduserer den samlede risikoen til porteføljen.