Rentefond har blitt populært i 2023! Nordnet meldte om at i August 2023 var det rekordkjøp av rentefond – “8 av de 10 mest kjøpte fondene i august er rentefond.”. Siden 2022 har renten økt i en raskt fart, og dette har ført til høyere avkastning i rentefond.
Et spørsmål mange stiller seg, er hva som skjer med et rentefond når renten i markedet stiger. Når renten stiger, vil prisen på et rentefond falle slik at effektiv rente går opp. Nye investorer kan dermed tjene mer enn tidligere på det samme rentefondet, men om du allerede eide rentefondet når renten steg, så vil du oppleve å tape penger.
I denne artikkelen lærer du hva som skjer når med rentefond når renten stiger, og hvordan du kan måle hvor mye du vil tape om renten stiger når du eier et rentefond.
Hva er rentefond
Rentefond er en felles betegnelse på investeringer der en gruppe mennesker går sammen for å investere i rentepapirmarkedet. Et rentefond defineres enten som et likviditetsfond, obligasjonsfond eller et høyrentefond.
Likviditetsfond
Et likviditetsfond investerer i rentepapirer som forfaller innen 1,5 år og har en rentefølsomhet under 1 (VFF bransjestandard). Dette er i hovedsak sertifikater og statskassevekslere, men kan også være obligasjoner som forfaller innen kort tid.
Obligasjonsfond
Obligasjonsfond investerer i langsiktige rentepapirer med gjenværende løpetid på minst 1 år og går under klassifikasjonen investment grade (BBB eller bedre) – det vil si obligasjoner med høy kredittkvalitet.
Høyrentefond
Høyrentefond investerer i høyrenteobligasjoner – obligasjoner med kredittrating speculative grade. Disse obligasjonene er kjent som high yield, junk bonds, eller på godt norsk “søppelobligasjoner”.
Når renten stiger faller verdien til et rentefond
Når renten går opp vil rentepapirer som allerede er utstedt bli mindre verdt.
Årsaken er enkelt, det handler om at fra en investor sitt ståsted er det mindre attraktivt å investere i en obligasjon som gir 5% rente om alternativet er å investere i en annet (men helt lik) obligasjon som gir 6% rente.
Derfor faller kursen til obligasjonen på 5%, slik at effektiv rente blir 6%.
Effektiv rente øker når renten øker
Effektiv rente er forventet avkastning ved å kjøpe obligasjonen og holde den til forfall. Ved utstedelse av en obligasjon, er effektiv rente det samme som kupongrenten (om den ikke utstedes til underkurs), men når markedsrenten endrer seg skiller de veier.
La oss si en obligasjon utstedes med følgende egenskaper:
- Pålydende: 1000 kr
- Kupongrente (årlig og fast): 5%
- Markedsrente: 5%
- Løpetid: 5 år
- Rentebetaling: Årlig
Tegnet du deg i denne emisjonen, og holder obligasjonen frem til forfall, oppnår du 5% rente/avkastning.
La oss nå si at etter ett år stiger renten til 6% på lignende obligasjoner. Nye investorer er ikke villig til å betale 1000 kr og kun oppnå 5% rente, siden renten er høyere i markedet. Nå vil de kun betale 965,35 kr. De har landet på 965,35 kr siden det fører til at effektiv avkastning på obligasjonen blir 6%.
Og du som kjøpte obligasjonen tidligere har et kurstap på 3,465% (1000 → 965,35). Utregningene er gjort med denne finanskalkulatoren.
Dette endrer samtidig ikke avkastningen (5% årlig) du vil oppnå ved å holde obligasjonen til forfall. Kursen vil gå mot pålydende jo nærmere forfallsdatoen det kommer.
Fast og flytende rente
En obligasjon med fast rente er vesentlig mer sensitiv til endringer i markedsrenten, enn en obligasjon med flytende rente. Rett og slett fordi obligasjonen med flytende rente vil få bedre rente når renten stiger, det er ikke tilfellet for en obligasjon med fast rente.
I det norske høyrenteobligasjonsmarkedet utstedes det i hovedsak obligasjoner med flytende rente, som gjør at høyrentefond stort sett har en relativt lav rentefølsomhet. Typisk rundt 2.
Hvor sensitiv er rentefondet til endringer i renten
Rentefølsomhet er et mål på hvor sensitiv prisen på et rentepapir er i forhold til endringer i markedsrenten. Den forteller deg hvor mye prisen vil endre seg for hver prosentvise endring i markedsrenten.
Er Rentefølsomhet 2, betyr det at om renten stiger med 1%, så vil prisen falle med 2%. Faller markedsrenten med 1%, vil prisen øke med 2%.
Rentefølsomheten blir oppgitt av fondsforvalteren, enten på informasjonssiden eller i rapportene. Her er rentefølsomheten til 6 rentefond (tallene er oppdatert i Desember 2023):
Rentefond | Type | Rentefølsomhet |
KLP Obligasjon 5 år P | Obligasjonsfond | 4,98 |
Fondsfinans Obligasjon | Obligasjonsfond | 2,1 |
Storebrand Norsk Kreditt IG A | Obligasjonsfond | 2,93 |
Heimdal Høyrente A | Høyrentefond | 0,9 |
Landkreditt Extra | Høyrentefond | 0,13 |
FIRST High Yield | Høyrentefond | 0,7 |
Når renten stiger faller prisen på en obligasjon. Hvor sensitiv en obligasjon er på endring i renten måles med rentefølsomhet. En obligasjon med en rentefølsomhet på 2, innebærer at om renten stiger 1%, så faller prisen på obligasjonen med 2%.
Ja, man kan tape penger på rentefond. I krisesituasjoner har man sett at rentefond har falt opp til 25% i verdi.
Når renten stiger faller verdien til et rentefond fordi de underliggende rentepapirene faller i pris. Hvor mye et rentefond faller når renten stiger varierer. Likviditetsfond faller minst av rentefond når renten stiger.
Aksjefond er generelt sett mer risikabelt enn rentefond, samtidig har historien vist at de over tid også gir bedre avkastning. En annen forskjell er at du betaler (per dags dato) 37,84% skatt på aksjegevinst og utbytte, men bare 22% på renter fra rentepapirer.