Vil du lære om investering og aksjer? Sjekk ut dette gratiskurset! Perfekt for å komme i gang.

De beste aksjebøkene for nybegynnere: 5 aksjebøker som gir deg superkrefter

Aksjebøker for nybegynnere
Innholdsfortegnelse

Jeg elsker å lese. Jeg startet med aksjer i 2010, og har lest, studert og skumlest flere hundre bøker om investering siden den gang.

Og sant skal sies, noen aksjebøker er bedre enn andre. Derfor har jeg laget en liste med de absolutt beste aksjebøkene for nybegynnere. Er du nykommer i aksjemarkedet vil disse gi deg superkrefter.

Listen inneholder affiliatelenker til Norli. Har du spørsmål om listen eller ser etter flere aksjebøker, send en melding!

Aksjebøker for nybegynnere

Disse 5 aksjebøkene passer utmerket for nybegynnere i aksjemarkedet. De er lettleste, grunnleggende, og fylt med praktiske tips og essensiell kunnskap som hjelper deg komme i gang. Hvis jeg skulle starte på nytt, ville jeg helt klart startet med å lese disse aksjebøkene.

De beste aksjebøkene for nybegynnere:

  • Aksjeskolen av Finn Øystein Bergh
  • One Up On Wall Street av Peter Lynch
  • The Little Book That Builds Wealth av Pat Dorsey
  • The Dhandho Investor: The Low-Risk Value Method to High Returns
  • The Education Of A Value Investor

Lurer du på hvilken aksjebok du skal begynne med? Jeg har skrevet noen ord om hver bok. Hva du vil lære, hvorfor det er en god aksjebok for nybegynnere og mitt favoritt sitat. Jeg håper dette gjør valget ditt litt enklere.

Aksjeskolen av Finn Øystein Bergh

Aksjeskolen er en aksjebok for nybegynnere som ønsker å få et sterkt faglig fundament.

Om forfatteren:

Mitt favoritt sitat:

Hvis du tenker på aksjer som lodd i et finanslotteri, vil du slite med å forstå hvorfor aksjemarkedet gir så god avkastning på lang sikt.

Hvorfor nybegynnere bør lese denne aksjeboken:

Aksjeskolen er en utmerket aksjebok for nybegynnere. Finn Øystein Bergh går gjennom alle de elementære finansbrikkene du trenger for å forstå aksjemarkedet og investering. Boken er delt inn i 5 seksjoner:

  • Del 1: Aksjemarkedet i grove riss
  • Del 2: Hvordan markedet virker
  • Del 3: Verdivurdering av enkeltaksjer
  • Del 4: Vurdering i praksis
  • Del 5: Adferdsfinans og teknisk analyse
  • Del 6: Irrganger og utsikter

Teoridelen kan bli noe abstrakt for en nybegynner, men sånn er det med all teori. Forklaringene er gode. Han er også flink til å lage analogier og tegne morsomme bilder med teksten for å illustrere poeng.

Han drar frem en rekke eksempler fra det norske aksjemarkedet, som gjør det både praktisk og enklere å forstå.

Til forskjell fra de andre aksjebøkene i denne listen, så er det flere formler, teori og utregninger. I så måte kan den ligne mer på en lærebok. Du bør ikke regne med å henge med på alt, dette er tross alt nytt for deg, men den passer fint inn i bokhyllen din. Den gir deg et godt faglig fundament.

One Up On Wall Street av Peter Lynch

One Up On Wall Street er en aksjebok som vil gi deg en utmerket forståelse for aksjer og investering.

Om forfatteren:

Peter Lynch er en legendarisk investor – fra 1977 til 1990 oppnådde han i gjennomsnitt 29,2% årlig avkastning. Han er kjent for å fremsnakke småinvestorer og deres fordeler i markedet.

Mitt favoritt sitat:

Some people automatically sell the «winners» – stocks that go up – and hold on to their «losers» – stocks that go down – which is about as sensible as pulling out the flowers and watering the weeds.

Hvorfor nybegynnere bør lese denne aksjeboken:

Jeg vet ikke om du opplevde dette, men når jeg gikk på ungdomskolen hadde jeg et par gørr kjedelige lærere. Ingen kreativitet. Ingen energi. Tre kvarter føltes ut som en evighet. Klokka på vegen fikk mer oppmerksomhet enn læreren, til tross for at den var helt stille.

Peter Lynch har i motsetning til disse lærerne en fantastisk formidlingsevne. Han klarer å formidle et vanskelig tema – aksjer og investering – på en lettfattelig og leken måte, som gjør at boklesingen blir som en gåtur i parken.

Han bruker gode analogier, gir deg praktiske tips og mentale modeller som åpner opp investeringsverden. Hvis du synes aksjer er vanskelig, er denne boken et godt valg. Han gir deg et sett med nye linser som gir deg et sylskarpt investeringsblikk. Du vil se på aksjer og investering på en helt ny, og forhåpentligvis profitabel måte.

I denne aksjeboken deler han mange eksempler fra sine egne investeringer. Hva han tenkte, hvordan han analyserte og tankeprosessen bak investeringsvalgene. Det er ikke uten grunn til at denne aksjeboken – som er skrevet i 1989 – fortsatt blir høyt verdsatt verden over.

The Little Book That Builds Wealth av Pat Dorsey

The Little Book That Builds Wealth gir deg en forståelse for hva som gjør selskaper verdifulle.

Om forfatteren:

Mitt favoritt sitat:

It’s easy to get caught up in fat profit margins and fast growth, but the duration of those fat profits is what really matters. Moats gives us a framework for seperating the here-today-and-gone-tomorrow stocks from the companies with real sticking power.

Hvorfor nybegynnere bør lese denne aksjeboken:

I aksjeboken gir han deg en omfattende forklaring på hvordan du identifiserer selskaper med sterke, vedvarende konkurransefortrinn.

Også kan du lure på hvorfor jeg anbefaler denne aksjeboken til nybegynnere.

Det er ikke en komplisert aksjebok med hundrevis av formler. Det er ikke en aksjebok som krever at du har en mastergrad i finans. Han bruker et rent og enkelt språk til å forklare hva som gjør et selskap verdifullt og hvordan du identifiserer de.

Perfekt aksjebok for nybegynnere. Faktisk så vil jeg anbefale den til deg om du har vært i aksjemarkedet noen år. Han deler noen helt essensielle konsepter alle investorer har nytte av å forstå. Vil du lære mer om konkurransefortrinn bør du sjekke ut denne aksjeboken.

The Little Book That Builds Wealth er på 200 sider. Boken er en minibok, eller det jeg liker å kalle en “hurtig” bok. Det er bare en fordel etter min mening. Tjukke, murstein bøker kan være krevende å sette seg ned med.

The Dhandho Investor: The Low-Risk Value Method to High Returns av Monish Pabrai

The Dhandho Investor beskriver hvordan du investerer intelligent.

Om forfatteren:

Monish Pabrai er en anerkjent investor og filantrop, kjent for sin dyktighet innen verdiinvestering. Hans tilnærming til investering er sterkt inspirert av Warren Buffett og Benjamin Graham. Han er grunnlegger og forvalter av Pabrai Investment Funds.

Mitt favoritt sitat:

Businesses are living entities that go through ups and downs just like humans do. We don’t know exactly how the future is likely to unfold.

Hvorfor nybegynnere bør lese denne aksjeboken:

Mohnish Pabrai er en av de få vellykkede investorene som har en fenomenal formidlingsevne. For nybegynnere er det gull verdt. I boken Dhandho Investor gir han deg et mesterkurs i kunsten i å investere fornuftig.

Det er en lettlest aksjebok på 183 sider. Først introduserer han deg for The Dhandho Framework og hva slags forretningseiere det er inspirert av. Deretter går han gjennom rammeverket i detalj, punkt for punkt, og forklarer deg på en enkel måte hva de går ut på.

The Dhandho Framework:

  • Focus on buying an existing business.
  • Buy simple businesses in industries with an ultra-slow rate of change.
  • Buy Distressed businesses in distressed industries.
  • Buy businesses with a durable competetive advantage – the moat.
  • Bet heavily when the odds are overwhelmingly in your favor.
  • Focus on arbitrage.
  • Buy businesses at big discounts to their underlying intrinsic value.
  • Look for low-risk high-uncertainty businesses.
  • It’s better to be a copycat than an innovator.

Er du en nybegynner? Da er dette en god aksjebok. Boken hjelper deg med å forstå hva det vil si å investere fornuftig. Hva det vil si å være en intelligent investor.

The Education Of A Value Investor av Guy Spier

The Education Of A Value Investor skildrer veien til å bli en investor.

Om forfatteren:

Guy Spier er en anerkjent forvalter. Han er grunnleggeren av Aquamarine Fund, et investeringsfond basert på prinsippene til verdibasert investering, inspirert av blant annet Warren Buffett og Benjamin Graham.

I likhet med Monish Pabrai, er han kjent for å ha betalt over 6 millioner kr for en veldedighetslunsj med Warren Buffett i 2008.

Mitt favoritt sitat:

I rented a Bloomberg terminal – the informational equivalent of smoking crack cocaine – for about $20,000 a year

Hvorfor nybegynnere bør lese denne aksjeboken:

The Education of a value investor beskriver Guy Spier sin modningsprosess som investor. Fra å være involvert i tvilsomme handler på 90-tallet til å bli en respektert investor. Du får et innblikk i hans utrolige reise.

Han deler historier, lærdommer han har plukket opp på veien, og gir deg praktiske tips for å lykkes som investor. Det er en aksjebok som passer godt for nybegynnere, da den er både underholdende og gir et ufiltrert bilde av hans personlighet og profesjonelle reise.

I siste tredjedel deler han investeringsregler og tips til en god investeringsprosess. Han fremhever blant annet viktigheten av en sjekkliste og gir konkrete eksempler på hvordan dette har hjulpet han.