Vil du lære om investering og aksjer? Sjekk ut dette gratiskurset! Perfekt for å komme i gang.

Indeksfondets far – Hvordan Bogle revolusjonerte fondsindustrien

Innholdsfortegnelse

Warren Buffett har uttalt at John Bogle er den personen som har gjort mest for individuelle investorer gjennom tidene.

Bogle revolusjonerte individuell sparing da han lagde et av de første indeksfondene i 1976. Det skulle enkelt og greit kopiere S&P 500-indeksen. I dag kjenner de aller fleste til indeksfond, og Bogle blir referert til som «indeksfondets far».

Etter å ha fullført utdanningen sin på Princeton tidlig på 1950-tallet, begynte Bogle å jobbe i finansindustrien hvor han lærte mer om aksjefond. På denne tiden var det nesten ingen som kjente til fondsinvestering og de som forvaltet penger tok seg godt betalt.

Da Bogle skjønte at svært få investorer faktisk klarer å slå markedet over tid, særlig etter at kostnader og skatt er trukkes fra, bestemte han seg for å gjøre noe med det. I 1975 grunnla Bogle Vanguard Group, som i dag er en av de aller største i klassen med over 7 billiarder dollar i forvaltningskapital.

Skepsis og utfordringer

Det var ingen enkel begynnelse for Bogle. Indeksfondet hans ble møtt med mye skepsis i finansverdenen. Vanguard ønsket i utgangspunktet å skaffe 150 millioner dollar til deres første indeksfond, men klarte bare i overkant av 11 millioner.

Det forteller hva finansverdenen tenkte om passivt forvaltede fond for ikke så alt for lenge siden.

I dag ser mange av oss på indeksfond som en grunnmur i en portefølje, men det er ikke sikkert det hadde vært slik hvis ikke Bogle hadde gått mot strømmen på den tiden.

Han er kanskje den personen som har hatt størst påvirkning på hvordan vi investerer pengene våre.

Tanken var at «mannen i gata» ville få bedre langsiktig avkastning i et fond som fulgte markedet og hadde lave kostnader sammenlignet med aktivt forvaltede fond.

I boken «The Little Book of Common Sense Investing» skriver Bogle om hvordan han mener den gjennomsnittlige investor er best tjent ved å eie et bredt indeksfond med lavest mulig kostnader hvor utbyttene re-investeres og transaksjonene er minimale.

Denne boken er anbefalt lesing for alle som investerer i fond.

3 leksjoner fra John Bogle

Det enkle er ofte det beste

Å plukke individuelle aksjer kan være morsomt og lærerikt, men det er vanskelig. For å sikre at individuelle investorer får like god avkastning som det markedet leverer over tid, mente Bogle at man bør eie et diversifisert indeksfond.

Da Bogle skrev boken sin i 2007, hadde 80% av aksjefondene som fantes i 1970 blitt lagt ned.

Kun 2 av 355 fond hadde levert bedre totalavkastning enn det amerikanske aksjemarkedet. Det er heller ikke lurt å velge fond basert på de som har gjort det best de siste årene.

Bogle konkluderer med at indeksfond derfor er vår beste mulighet for langsiktig suksess.

Don’t look for the needle. Buy the haystack.

John Bogle

Lave kostnader er essensielt

Avkastningen til et aksjefond er ikke lik den faktiske avkastningen du som investor får. På samme måte som rentes-rente effekten er positiv for investorer, spiser også kostnadene mer og mer av avkastningen din med tiden.

Bogle kaller dette for «Tyranny of Compounding Costs» i boken sin og mener at du bør velge det indeksfondet med lavest kostnader.

Det er også mer skattemessig gunstig å velge et indeksfond man kan eie så lenge som mulig sammenlignet med å jage andre fond som kanskje har levert bedre de siste månedene eller årene.

Vær langsiktig

Det aller viktigste er å være investert så lenge som mulig. Det er uungåelig at markedet faller, men det beste er å ignorere kortsiktig støy og fokusere på de lange trekkene.

Dersom man har en plan og investerer i faste intervaller over lang tid trenger man ikke engang å følge med på aksjemarkedet.

Gjennom indeksfond har John Bogle gjort det mulig å skape store verdier over tid uten at det krever spesielt mye kunnskap. Man må bare holde ut i lengden og la markedet gjøre jobben.