Hva er EBITDA: Formel, Eksempel, Bruk og Kritikk

Nettkurs, ressurser og verktøy

EBITDA: Driftsresultat før avskrivninger

EBITDA står for “earnings before interest, taxes, depreciation and amortisation”. På norsk omtales EBITDA som “driftsresultat før avskrivninger”. Det er et mål på lønnsomheten til et selskap, og forteller deg hvor mye selskapet tjente etter driftskostnader (eksklusivt avskrivninger) er trukket fra.

Investorer bruker EBITDA til å vurdere den operasjonelle prestasjonen til et selskap. Ved å sammenligne konkurrenter og undersøke utviklingen, kan man raskt få en innblikk i lønnsomheten.

I denne artikkelen vil du lære hvordan du regner ut EBITDA og hvordan du kan bruke den til å analysere aksjer. Vi skal se nærmere på Orkla ASA sin EBITDA, samt utforske noe av kritikken EBITDA har fått.

Hvordan regner man ut EBITDA (formel)

For å kunne regne ut EBITDA, trenger du noen tall fra resultatregnskapet. I noen tilfeller er det allerede regnet ut for deg, men hvis ikke, kan du bruke følgende formlene for å finne EBITDA.

EBITDA = Inntekt – Varekostnad – Lønnskostnad – Andre driftskostnader

Noen selskaper presenterer “Justert EBITDA”. Da kan de ha utelatt unormale- eller engangskostnader i beregningen for å presentere en normal EBITDA. For eksempel en restruktureringskostnad eller en kostnad i forbindelse med et oppkjøp. Som hovedregel bør du se nærmere på hva slags justeringer som blir gjort. Et selskap vil helst se at EBITDA er så høy som mulig.

EBITDA-margin

I forbindelse med EBITDA, er det ofte EBITDA-marginen investorer er spesielt interessert i. Det er et nøkkeltall som måler EBITDA i forhold til inntekt, og viser hvor mye selskapet sitter igjen med for hver krone i inntekt i prosent. Dette kan du sammenligne med nærliggende konkurrenter.

EBITDA-margin = EBITDA / Inntekt

Orkla ASA: Driftsresultat før avskrivninger (EBITDA)

La oss nå gå ut i feltet. I praksis er resultatregnskap noe mer forkludret. Her kan du se Orkla sitt resultatregnskap for 2022 og 2023:

Det første du kan legge merke til, er at de ikke rapporterer EBITDA. Det andre, er at de rapporterer det de kaller “Andre inntekter” og “Andre kostnader”. I note 14 forklarer de at dette er inntekter og kostnader som de definerer som unormale.

De skriver, “«Andre inntekter» og «andre kostnader» er presentert etter konsernets segmentfordelte resultat EBIT (adj.) og inneholder oppkjøpskostnader (M&A), restrukturerings- og integrasjonskostnader, eventuelle større gevinster og nedskrivninger på både materielle og immaterielle eiendeler, samt andre poster som kun i begrenset grad er utsagnskraftige til å forklare løpende lønnsomhet“.

I disse postene ligger det eksempelvis 182 millioner kr for M&A- og integrasjonskostnader, 329 millioner kr i nedskrivninger av varige driftsmidler og immaterielle eiendeler, og 60 millioner kr i gevinst fra salg. For å beregne EBITDA må du derfor ta et valg. Skal du utelate disse, ta med noen av de eller ta med alt?

Jeg velger å utelate disse i dette regneeksempelet (for å gjøre det enkelt). Jeg starter med driftsinntekter, og trekker fra varekostnader, lønnskostnader og andre driftskostnader.

EBITDA = 67 797 – 34 798 – 11 363 – 12 058 = 9 578 millioner kr

EBITDA-margin = 9 578 / 67 797 = 14,1%

Her har jeg hentet ut historisk EBITDA-margin til Orkla ASA fra Finchat. Legg merke til at det er en forskjell mellom min og Finchats utregning. Det kommer av valgene man tar. Analyseverktøy standardiserer data og formler slik at de kan brukes på tusenvis av selskaper, så det er ikke unormalt at man får noen ulikheter.

Kritikk mot EBITDA

Som investor er du sannsynligvis interessert i hvor mye penger du vil få ut av selskapet. Du driver tross alt ikke med veldedighet. Du må huske at verdien til et selskap er nåverdien av fremtidig fri kontantstrøm. Renter, skatt og kapitalutgifter skal altså betales før du får noe som helst.

Opphavet til EBITDA

På den tiden var det et sterkt fokus på EPS. Men Malone anså det som viktigere å skalere raskt, så han ville helst bruke mest mulig penger på å videreutvikle selskapet sitt enn å betale skatt.

Malone, the engineer and optimizer, realized early on that the key to creating value in the cable television business was to maximize both financial leverage and leverage with suppliers, particularly programmers, and that the key to both kinds of leverage was size.

Fra boken The Outsiders

Related to this central idea was Malone’s realization that maximizing earnings per share (EPS), the holy grail for most public companies at that time, was inconsistent with the pursuit of scale in the nascent cable television industry. To Malone, higher net income meant higher taxes, and he believed that the best strategy for a cable company was to use all available tools to minimize reported earnings and taxes, and fund internal growth and acquisitions with pretax cash flow.

Fra boken The Outsiders

In lieu of EPS, Malone emphasized cash flow to lenders and investors, and in the process, invented a new vocabulary, one that today’s managers and investors take for granted. Terms and concepts such as EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization) were first introduced into the business lexicon by Malone. EBITDA in particular was a radically new concept, going further up the income statement than anyone had gone before to arrive at a pure definition of the cash-generating ability of a business before interest payments, taxes, and depreciation or amortization charges. Today EBITDA is used throughout the business world, particularly in the private equity and investment banking industries.

Fra boken The Outsiders

Vanlige spørsmål om EBITDA

Hva er forskjell på EBITDA og EBIT?

EBITDA og EBIT er nært beslektet. På norsk kalles EBIT for driftsresultat etter avskrivninger, eller bare driftsresultat.
Forskjellen på de er avskrivninger. Fordi det er en ikke-kontantstrøm, så innebærer det at EBITDA er en bedre estimering av kontantstrømmen fra selskapet.

Hva forteller EBITDA?

EBITDA forteller hvor mye selskapet tjente etter driftsrelaterte kostnader er trukket fra. Det gir investorer informasjon om lønnsomheten til et selskap.

Hvorfor bruke EBITDA?

Investorer bruker EBITDA til å måle hvor mye penger selskapet tjener for hver krone de har i inntekt. Ved å sammenligne dette mot konkurrerende selskaper og det historiske driftsresultatet, kan man få indikasjoner på om selskapet har konkurransefortrinn og klarer å effektivisere driften.

Hva er ulempene med EBITDA?

Kritikken mot EBITDA er at det er et dårlig mål på selskapets lønnsomhet fordi det utelater avskrivninger, renter på lån og skatt. For å finne ut hvor mye en eier av selskapet har tjent i en periode må disse også trekkes fra.