Vil du lære om investering og aksjer? Sjekk ut dette gratiskurset! Perfekt for å komme i gang.

Hva er diversifisering og hvordan oppnå god diversifiseringseffekt

Innholdsfortegnelse
Annonsørinnhold

Diversifisering er en risikostyringsstrategi som går ut på å spre kapitalen på flere investeringer. Det kan bety å spre kapitalen på ulike aktivaklasser (aksjer, renter, eiendom) eller å spre en aksjeportefølje på forskjellige produktkategorier, bransjer og geografisk beliggenhet.

Hva er diversifisering?
Diversifisering enkelt forklart

Diversifisering og korrelasjon

Korrelasjon er et viktig konsept i forbindelse med diversifisering. Diversifisering handler om å spre kapital for å oppnå mindre risiko, men hvis alle aksjene i porteføljen faller og stiger på samme tidspunkt, er det lav diversifiseringseffekt – til tross for at man har flere investeringer.

Skal du oppnå diversifisering må du plassere kapitalen i en gruppe ukorrelerte investeringer.

Se for deg at du investerte i fire sjømatselskaper i starten av 2022: Salmar, Mowi, Lerøy Seafood og Austevoll Seafood. Alle produserer og selger atlantisk laks. Du har troen på norsk fisk, men vil spre kapitalen på flere selskaper for å redusere usystematisk risiko – altså risikoen knyttet til hvert enkelt selskap.

Spol frem 9 måneder: Den 28. september 2022 foreslo Regjeringen å innføre en grunnrenteskatt på havbruk fra og med 1. januar 2023. Dine sjømatselskaper kollapser; aksjekursene faller 20-30% på et blunk.

Selv om du hadde spredd kapitalen din på flere selskaper, var alle selskapene sterkt avhengige av samme faktor: lakseproduksjon og rammebetingelsene til havbruksnæringen.

For å oppnå god diversifiseringseffekt må du inkludere investeringer som ikke påvirkes av de samme risikofaktorene; du må vurdere korrelasjonen mellom investeringene når du bygger en portefølje.

Så hvor mange aksjer burde du ha for å oppnå god diversifiseringseffekt?

Dette er faktisk et mer komplisert spørsmål enn man skulle tro.

Warren Buffett mener eksempelvis at diversifisering er god beskyttelse mot ignoranse – hvis du ikke vet hva du driver med er det klokt å diversifisere mest mulig, men er du en dyktig investor kan diversifisering faktisk hemme avkastningen. Andre mener at en gruppe på 20-30 investeringer er et fint utgangspunkt.

5 typer diversifisering

Når du tenker gjennom hvordan du ønsker å diversifisere kapitalen din, er det flere strategier du kan bruke. Her er 5 typer diversifisering som vil hjelpe deg med å bygge en robust portefølje:

  • Tidsdiversifisering
  • Aktiva diversifisering
  • Sektordiversifisering
  • Geografisk diversifisering
  • Investeringsstil diversifisering

Tidsdiversifisering

Tidsdiversifisering er en strategi som går ut på å diversifisere investeringene over flere tidsperioder.

I stedet for å prøve å treffe markedets topper og bunner – noe som er svært vanskelig selv for profesjonelle investorer – baserer tidsdiversifisering seg på langsiktighet og jevn fordeling av investeringene.

Aksjemarkedet kan svinge kraftig fra uke til uke eller år til år. Noen år gir høy avkastning, mens andre år kan være preget av nedgang. Kortsiktige bevegelser er ofte uforutsigbare, men over lengre perioder har aksjemarkedet gitt en positiv avkastning.

Ved å investere regelmessig og ha en lang tidshorisont – 5, 10 eller 20 år – reduseres sannsynligheten for negativ avkastning betydelig; historiske data viser at risikoen avtar jo lenger investeringsperioden er.

Aktiva diversifisering

Aktiva diversifisering handler om å spre investeringene dine på ulike aktivaklasser, som aksjer, rentepapirer, eiendom og råvarer.

Dette bidrar til å redusere risikoen siden ulike aktivaklasser ofte reagerer ulikt på forskjellige markedsforhold. For eksempel kan aksjer falle i verdi under en økonomisk nedgang, mens gull kan stige som en trygg havn.

Hvis vi ser på nordmenns formue, så utgjør eiendom en stor del av den samlede formuen. Dermed er det mange som allerede har denne typen diversifisering, selv om det kanskje ikke føles sånn – de fleste ser vel ikke på boligen sin som en investering.

Sektordiversifisering

Sektordiversifisering handler om å spre porteføljen sin på ulike sektorer.

For eksempel 25% hver i havbruk, IT, eiendom og energisektoren. Ved å investere i flere sektorer, kan du unngå å bli for eksponert mot problemer i én sektor. Noe vi så skjedde i laksenæringen i 2022; i eksempelet med sjømatinvesteringene, så var du eksponert mot én sektor og det fikk du svi for.

Geografisk diversifisering

Geografisk diversifisering handler om å spre investeringene på ulike regioner og land.

Dette kan redusere risikoen ved at du ikke er for avhengig av økonomiske forhold i én bestemt region eller i et land. For eksempel kan investeringer i både utviklede markeder, som USA og Europa, og fremvoksende markeder, som Asia og Latin-Amerika, gi bedre balanse i porteføljen.

Globale hendelser som økonomiske kriser eller politisk uro kan fortsatt påvirke porteføljen, men geografisk diversifisering gjør deg mindre sårbar for lokale problemer.

Investeringsstil diversifisering

Investeringsstil diversifisering betyr å fordele investeringene dine på ulike strategier, som verdi- og vekstinvestering, eller på aksjer med ulik markedsverdi (små, mellomstore og store selskaper).

For eksempel kan vekstaksjer gjøre det bra i perioder med økonomisk vekst, mens verdiaksjer kan være mer stabile i nedgangstider. Ved å kombinere ulike stiler kan du oppnå en mer robust portefølje.

Bedre nattsøvn med diversifisering

Selv ikke de dyktigste har 100% treffsikkerhet, så ved å spre kapitalen reduserer man risikoen og sannsynligheten for permanent tap av kapital. Noen aksjer vil være homeruns, andre vil gå dårlig. Satser du alt på en aksje er sjansen høy for at du taper kapitalen din.

I tillegg vil du oppleve en mer stabil portefølje (og dermed bedre nattesøvn) ved å spre kapitalen.

Se for deg en investor som puttet alle pengene sine inn i NEL ASA i starten av oktober 2021. Her er avkastningen måned til måned som investoren måtte sitte igjennom.

Ingen diversifiseringseffekt
NEL ASAs aksjekurs utvikling måned til måned

Bare tenk deg den reisen. Det er beintøft, og i tillegg er det et virvar av meninger, kommentarer og nyhetsoverskrifter investoren må komme seg igjennom. Hadde investoren spredt kapitalen ville denne reisen vært mer håndterbar.

Vanlige spørsmål om diversifisering

Hva vil det si å diversifisere?

Diversifisere handler om å spre kapitalen på flere investeringer for å redusere risikoen i porteføljen. Det vil si at du investerer i flere investeringer som utvikler seg mest mulig uavhengig av de andre.

Hvordan diversifisere investeringer?

Du kan diversifisere ved å investere i flere aktivaklasser, ulike sektorer og geografisk eksponering. Det handler om å spre kapitalen mest mulig utover slik at ikke porteføljen blir påvirket av det samme.