Eventyrlig avkastning og posisjoner ingen i sin villeste fantasi kunne finne på. George Soros tjente £1 milliard i løpet av en dag ved å gå imot sentralbanken i England.
George Soros er ukjent for folk flest, men hans historie er fartsfylt og inspirerende. Født i Ungarn i 1930 under en vanskelig tid for han og familien som var av jødisk opphav. Undertrykkelsen de opplevde mens landet deres var okkupert under 2.verdenskrig skulle senere få stor betydning for Soros sin giverglede og filantropiske bidrag. Han har donert over 16 milliarder dollar til veldedige formål så langt i livet.
Etter å ha studert ved London School of Economics kom Soros seg inn i finansverden. Dette gjorde at han endte opp i New York hvor han startet sitt eget hedgefond i 1969, som skulle vise seg å bli en enorm suksess. I følge Investopedia leverte Quantum Funds, som Soros var ansvarlig for, en 30% gjennomsnittlig årlig avkastning i perioden fra 1970 til 2000.
En enorm prestasjon.
Mannen som ødela Bank of England
George Soros er kanskje mest kjent som mannen som ødela Bank of England. Tidlig på 1990-tallet var England på vei inn i en resesjon. Det var høy inflasjon og økt arbeidsledighet. Sentralbanken måtte finne en løsning.
Løsningen ble at landet gikk inn i en Exchange Rate Mechanism (ERM). Det skulle gi en stabil valutakurs. Formålet var å unngå store valutasvingninger som kunne forstyrre det indre marked.
Dette mente de ville hjelpe med å håndtere høy inflasjon og skape mer forutsigbarhet til eksportører.
Her så Soros en gedigen mulighet.
Han mente valutaen ble med i ERM til en overvurdert kurs. Han tok en stor shortposisjon på det britiske pundet og ville dermed tjene penger på et verdifall. Han mente at dersom han og andre shortet valutaen for en stor nok sum ville ikke Bank of England ha nok reserver til å stå i mot. Han samlet dermed flere store partnere i et spekulativt angrep på Bank of England.
16. September 1992, kjent som Black Wednesday, ble Bank of England tvunget til å trekke seg fra ERM avtalen etter at de ikke klarte å holde pundet over enn bestemt grense fastsatt av ERM. Presset var for stort. Det fikk store konsekvenser for valutaverdien som falt kraftig.
Det er anslått at Soros tjente mer enn £1 milliard i løpet av få timer.
Men dette var alt fra en risikofri spekulasjon.
Dårlig koordinering mellom shortere, kraftig respons fra Bank of England eller støtte fra andre sentralbanker var blant annet ting som kunne stoppet det.
Risikoappetitt og filantropi
Soros hadde stor risikoappetitt under sin investorkarriere og brukte ofte lånte penger i posisjonene han tok. Selv om denne metoden ikke akkurat kan anbefales til den gjennomsnittlige investor, må man likevel applaudere avkastning Soros tjente gjennom sitt hedgefond. Det er kun et fåtall andre investorer som kan matche de tallene George Soros leverte.
Han åpnet stiftelsen sin Open Society Foundations for 28 år siden og er styreformann der den dag i dag. Gjennom denne stiftelsen har Soros altså donert bort 16,8 milliarder dollar, eller over 147 milliarder norske kroner etter dagens kurs, i løpet av karrieren sin.
Forbes kåret Soros til USA sin mest gavemilde milliardær i 2020 og 2021.
Med en nåværende formue på drøyt 8 milliarder dollar, betyr det at Soros har gitt bort over to tredjedeler av formuen sin til veldedige formål. Det står det stor respekt av. Stiftelsen hans er aktiv i over 120 land og fokuserer på temaer som menneskerettigheter, anti-diskriminering og utdanning.
Hva kan investorer og spekulanter lære av Soros?
- Utnytt ferdighetene dine og spill ditt eget spill
Ingen av oss bør prøve å kopiere investeringsfilosofien til Soros eller andre. Han hadde stor risikoappetitt, men også et kunnskaps- og erfaringsgrunnlag som tilsa at han ville håndtere det. Soros kjente seg selv og gikk sine egne veier. Hvis du er god på noe eller behersker noe andre ikke gjør, bør du utnytte det til din fordel.
Finn din egen investeringsfilosofi. Bygg kunnskap og erfaring, finn inspirasjonskilder og lær av feilene dine og andres.
- Spekulasjon kan slå begge veier
George Soros var først og fremst en spekulativ investor. Selv om han er kjent for sitt veddemål mot Bank of England, har han også tapt milliarder på andre veddemål som ikke gikk hans vei. De aller fleste forsøkene på å «time» markedet slår feil. Spesielt for hobbyinvestorer.
- Vær gavmild og hjelp andre
Kanskje den viktigste lærdommen fra George Soros. De aller fleste av oss som leser dette har fått utdelt gode kort i livet. Dersom vi har mulighet til å hjelpe andre, bør vi gjøre det. Soros har donert bort godt over halvparten av formuen sin til veldedige formål, noe det står stor respekt av.