Hva er utestående aksjer?

Sommertilbud nå: -30%!

Få en dypere forståelse for investering! Oppdag ny kunnskap, få verktøy og ressurser!

Innholdsfortegnelse

Utestående aksjer er antall aksjer i et selskap som er tilgjengelig for kjøp og salg på det åpne markedet.

Hver aksje representerer en eierandel i selskapet. Hvis du eier en aksje, betyr det at du eier en liten del av selskapet.

La oss si at et selskap har utstedt 100 aksjer. Hvis du eier 10 av disse aksjene, eier du 10% av selskapet. Hvis noen andre eier 30 av disse aksjene, eier de 30% av selskapet.

Hvordan finne utestående aksjer i et selskap

Du finner antall utstående aksjer ved å gå til selskapets rapporter eller besøke et finansielt nettsted som har innhentet dataen for deg.

Gå til Nordnet, søk på selskapet og velg “Om selskapet”.

Utestående aksjer
Antall aksjer utestående fra Nordnet

Orkla ASA har i skrivende stund 1 001 430 970 aksjer utestående.

Vanlige spørsmål om utestående aksjer

Mange lurer på hva utestående aksjer er, her er noen vanlige spørsmål:

Kan et aksjeselskap eie egne aksjer?

Ja, et aksjeselskap kan eie egne aksjer. Disse aksjene kalles “treasury shares”. De har selskapet kjøpt tilbake på det åpne markedet. Dette reduserer totalt antall utestående aksjer.

Hvorfor kjøpe tilbake egne aksjer?

Det er flere grunner til at et selskap kjøper tilbake egne aksjer. De kan se på det som en god investering hvis prisen er lav eller de forventer høy vekst. De trenger aksjer i forbindelse med et aksjeprogram for ansatte. De ønsker å dele ut overskuddet med aksjonærene, det er et godt alternativ til utbytte. Les mer om tilbakekjøp av aksjer versus utbytte her.

Hva skjer når et selskap kjøper tilbake aksjer?

Når et selskap kjøper tilbake aksjer reduseres utestående aksjer. Det innebærer at aksjonærene vil eie en større del av selskapet. La oss si et selskap med 100 utestående aksjer kjøper tilbake 10 aksjer. En aksjonær som eier 20 aksjer, vil gå fra å eie 20% av selskapet til å eie 22,2 % av selskapet.

Hva er en utestående aksje?

En utestående aksje er en aksje som er tilgjengelig for kjøp og salg i det åpne markedet. Denne aksjen kan investorer kjøpe og selge mellom hverandre.

Nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle data og øke brukervennligheten.  Les mer