Risikoanalyse: Pre-mortem

Nettkurs, ressurser og verktøy

Pre-mortem er et fantastisk risikoanalyse-verktøy. Det hjelper oss få et enda bedre grep om investeringen vi står ovenfor. Brukt riktig kan det skille en god investor fra en dårlig.

En investering kan slå feil av en rekke ulike årsaker.

Det er ting vi vet og ikke vet, og ting vi ikke vet vi ikke vet. Det er personlig risiko, selskapsspesifikk-risiko og markedsrisiko.

Derfor er det utfordrende å ha god risikoforståelse. Men det er viktig.

Warren Buffet har populært sagt, “The first rule of an investment is don’t lose money. And the second rule of an investment is don’t forget the first rule.”.

En Pre-mortem kan øke risikoforståelsen din med hele 30%.

Tillegg hendelsen sikkerhet

I 1989 ønsket Deborah Mitchell og kollegaene hennes å finne svar på hvordan mennesker tenker, og hvilken rolle sikkerhet spiller inn på hvordan vi genererer ideer, forklaringer og historier om en hendelse.

De fant at ved å tillegge en hendelse sikkerhet, selvom den var i fremtiden, gjorde at forsøkspersonene identifiserte flere potensielle årsaker til hendelsen. De kalt det prospectiv hindsight.

Ideen er at du skal se frem i tid og se for deg at hendelsen har skjedd, for eksempel at et prosjekt har feilet, og komme opp med forklaringer til at det skjedde.

Ved å tillegge hendelsen sikkerhet fant forsøkspersonene opp til 30 % flere årsaker.

Gary Klein kom senere på banen og fant opp begrepet pre-mortem.

A premortem is the hypothetical opposite of a postmortem. A postmortem in a medical setting allows health professionals and the family to learn what caused a patient’s death. Everyone benefits except, of course, the patient. A premortem in a business setting comes at the beginning of a project rather than the end, so that the project can be improved rather than autopsied. Unlike a typical critiquing session, in which project team members are asked what might go wrong, the premortem operates on the assumption that the “patient” has died, and so asks what did go wrong. The team members’ task is to generate plausible reasons for the project’s failure.

I en standard risikoanalyse tenker vi gjennom hva som kan gå galt under en investering. Men hvis vi ser for oss at en investering allerede har gått galt, og deretter prøver å identifisere årsaker til at det skjedde, vil vi dermed finne flere årsaker.

La oss si du skal investere i Europris.

Første steg er å sette seg godt inn i selskapet. Hva selger de, hvem selger de til, hva påvirker inntjeningsevnen, hvor er selskapet på vei og konkurransebildet.

Andre steg er å estimere en rettferdig verdi.

Når du har et godt grep om selskapet, er det på tide å dra frem krystallkulen og gjøre en pre-mortem.

Se for deg at du investerte og investeringen har feilet.

Hva skjedde? Hvorfor feilet investeringen?

Dette vil generere en liste med årsaker. Gå gjennom de, er det noen du kan undersøke nærmere? Hvilke er mest kritiske? Hvilke kan du gjøre noe med (analysere nærmere, unngå etc.) og hvilke er utenfor din kontroll?

Metoden har flere fordeler.

  • Du har enda ikke investert, så du er ikke farget av å ha penger på spill.
  • Du setter fokus på risiko, og minsker sannsynligheten for å tape penger.
  • Du blir mer sensitiv til risiko, og kan raskere plukke opp signaler om trøbbel underveis.
  • Du får bedre forståelse for risiko.

Her er en mal du kan bruke (tilgjengelig under verktøy).