En VPS-konto er en konto for oppbevaring av verdipapir. Her ligger selve beviset på at du eier en aksje.

VPS står for Verdipapirsentralen ASA, det er de som styrer registreringssystemet.

Hvordan opprette en VPS-konto?

En VPS-konto blir opprettet automatisk for deg når du oppretter en aksjekonto hos en nettmegler. Nettmegleren blir din kontofører. Det er en som har påtatt seg å «føre konto» for en investor.

Her er en illustrasjon over prosessen:

Hva er VPS konto, en illustrasjon av hvordan kontofører fører aksjer.

Hvordan få tilgang til VPS-kontoen

Vi har tilgang til VPS-kontoene våre. Det er bare å gå inn på Euronext VPS, og logge inn med bank-ID.

Et utklipp fra en av mine VPS-kontoer:

Kjøper du aksjer gjennom Investeringskonto Zero, så vil ikke de komme opp i VPS-registeret. Det er fordi du ikke står som formel eier av aksjene.

Vanlige spørsmål om VPS-konto

Er det gratis å ha VPS-konto?

Det er gratis å opprette en VPS-konto og det er gratis å ha en VPS-konto hvis din totale beholding er verdt mindre enn 100 000 kr. Er din beholdning verdt mellom 100 000 kr og 1 000 000 kr koster det omtrent 400 kr. Dette er nettmegleren din som setter prisen, det anbefales å spørre dem om avgifter i forbindelse med VPS-konto.

Er VPS-konto og aksjesparekonto det samme?

Nei, en VPS-konto og en aksjesparekonto er ikke det samme. En aksjesparekonto oppretter du hos nettmegleren din for å kjøpe og selge aksjer. Nettmegleren din vil sende informasjon til Verdipapirsentralen, og de vil oppdatere VPS-kontoen for deg. Det skjer automatisk.

Hva betyr VPS-konto?

VPS-konto er en konto for oppbevaring av verdipapirer. Her ligger selve beviset på at du er den rettmessige eieren av et verdipapir.

Hvordan opprette en VPS-konto?

Når du oppretter en aksjekonto hos nettmegleren din vil det automatisk bli opprettet en VPS-konto hos Verdipapirsentralen.

Få fart på dine investeringer

100% fornøydgaranti - 30 dagers åpent kjøp

Investorkurs er en læringsplattform for investorer! Lær hvordan du kan finne gode investeringer, analysere aksjer og verdsette selskaper!

Prøv nå

Få fart på dine investeringer

Ta kontakt med oss

Bruk skjemaet under. Vi svarer så raskt som mulig 🙂