Hvilke krav til investeringsstrategi stiller dette deg overfor? (5 min)

Indeksfond følger utviklingen i en bestemt indeks, som for eksempel Verdensindeksen eller Oslo Børs. Fondet vil hele tiden kjøpe et gitt utvalg aksjer, slik at det til enhver tid reflekterer sammensetningen av aksjene i indeksene. På denne måten blir avkastningen i et indeksfond det samme som gjennomsnittlig avkastning for Verdensindeksen eller Oslo Børs.

Dette i seg selv medfører at det ikke har noen hensikt å gjøre noe annet, enn å sette opp automatisk sparing i indeksfond, og holde på denne strategien i mange år fremover. Det aller viktigste er systematisk sparing gjennom opp- og nedturer for verdens børser med et langsiktig perspektiv, slik vi startet med når vi så på tidshorisont.

Verdens kanskje mest kjent investor, Warren Buffett, er en varm tilhenger av indeksfond. I 2016 sa Buffett at indeksfond er den mest fornuftige måte å investere jevnlig i for folk flest, og at man deretter skal holde på disse i 20 til 30 år. Eller «for ever» som han også har sagt i andre sammenhenger.

Hvilken investeringsstrategi gir deg suksess med indeksfond? Det er egentlig den samme som for alle annen fondssparing og kan kort oppsummeres slik:

 • Hold deg til planen!
  Vær tålmodig og stå imot den menneskelige trangen til å handle. Veldig mange lar seg rive med av følelser i sine investeringer, noe som fører til dårlige og forhastede beslutninger. Slik sett er investoren selv, og ikke markedet, den største trusselen mot planen du har lagt.
 • Pass på at du ikke må avbryte sparingen
  Siden tid i markedet er viktig, må du passe på å ikke havne i en situasjon som gjør at du må avbryte. Pass på at du for sove om natten og ha gjerne litt penger i en bufferkonto i tilfellet det skjer noe.
 • Spar systematisk og jevnlig!
  Rentes-rente-effekten er din beste venn og ble av Albert Einstein kalt for verdens 8. underverk. På lang sikt er tid i aksjemarkedet viktigere enn når du kjøpte. Du skal ikke selge aksjefond annet en når du har oppnådd målet med sparingen din, eller eventuelt for å gjøre rebalansering, fordi vekten i et marked eller en region over tid har blitt for dominerende. Tiden er din venn i aksjemarkedet!
 • Sitt gjennom opp- og nedturer i markedene!
  Her skal vi sitere Victoria Terjesen i Odin Forvaltning som sier: «Det vi ser er at de som holder seg i ro sitter igjen med bedre avkastning enn de som prøver å time markedet. De ender som regel opp med å kjøpe og selge andeler på feil tidspunkt, og lar seg rive med når det er store svingninger i markedet». Den allerede hyppige siterte Warren Buffett sier her: «Ikke spekuler og ignorer daglige oppturer og nedturer».
 • Unngå media og det er ikke noe poeng i å sjekke fondsutviklingen
  Dette er langsiktig sparing som skal gå av seg selv. Ikke bli revet med av dramatiske overskrifter eller fall i utviklingen.

Lykke til! Håper denne gjennomgangen har hjulpet deg.

Nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle data og øke brukervennligheten.  Les mer