Investeringsuniverset

Et aksjefond må definere sitt investeringsunivers. Det er en gruppe med aksjer som forvalteren kan investere i.

Formålet med et investeringsunivers er å gi et rammeverk til forvalteren for å finne investeringer som forhåpentligvis gir god avkastning.

Det kan innholde en rekke aksjer fra ulike sektorer, geografiske områder, og forskjellige selskapsstørrelser. Eller så kan det innholde kun en sektor eller et geografisk område.

Det finnes også tematiske aksjefond. De prøver å utnytte trender i samfunnet og verden. Eksemper på det kan være energiomstilling, kunstig intelligens og cannabis. Et tematisk aksjefond vil velge ut aksjer som kan klassifiseres innenfor et bestemt tema.

Generelt kan vi si at jo smalere investeringsuniverset er, jo større risiko innebærer det.

Et aksjefond som kan spre investeringene ut over flere sektorer og geografiske områder, vil være mindre risikabelt enn et aksjefond som bare kan investere i bioteknologi i Norge.

Eksempler på investeringsunivers:

  • Verdensmarkedet
  • Norsk sjømatsektor
  • Store selskaper i teknologisektoren
  • Europeisk boligsektor
  • Amerikanske aksjemarkedet
  • Asiatiske SaaS selskaper
  • Små- og mellomstore selskaper i Norden

Når du skal investere i aksjefond, kan du tenke litt gjennom hva slags investeringsunivers du ønsker å plassere pengene i.

For noen som ønsker å spisse plasseringene, kan det være riktig å se etter sektorfond. For de som ikke ønsker å ta et aktivt valg av investeringsunivers, kan det være riktig å velge et globalt aksjefond.

La oss se på et aksjefond og hvordan de definere sitt investeringsunivers.

FIRST Global Focus

I dokumentet med nøkkelinformasjon (link som åpnes i ny fane) skriver de at porteføljen vil bestå av et fokusert utvalg globale aksjer. De har en aktiv investeringsstrategi. Som betyr at de aktivt prøver å plukke ut de beste aksjene fra sitt investeringsunivers. De vurderer selskapenes verdsettelse og vekstpotensial.

Investeringsuniverset er med andre ord hele markedet. Referanseindeksen er MSCI ACWI Index (USD).

Porteføljeprofil

På Morningstar kan vi få detaljert innsyn i aksjefondet. De har laget en porteføljeprofilen av fondet. Det er en oversikt over aksjestil, porteføljeprofil, regioner og sektorer. Her ser du med andre ord hvor aksjefondet er investert og lignende.

Hvordan finne porteføljeprofil: Gå til morningstar.no. Trykk på “Fond” i menyen. Søk etter ønsket fond. Bla ned til “Porteføljeprofil”. Du kan også velge “Innhold” i menyen til venstre. Det gir enda dypere innsikt.

First Global Focus porteføljeprofil:

Her ser vi hvordan aksjefondet sprer investeringene på det globale markedet. Pengene er fordelt ut over flere geografiske områder og sektorer.

Nå har du lært litt om aksjefond, i neste leksjon vil du få god forståelse for forskjellen mellom aktive- og passive aksjefond.

Nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle data og øke brukervennligheten.  Les mer