Hva sier ekspertene om aksjefond?

Til tross for at det finnes mange meninger om hva som er den beste løsningen og om det er mulig å levere bedre avkastning på lang sikt enn det markedet gjør, er det bred enighet om at de fleste bør ha hoveddelen av sparepengene sine i indeksfond.

Verdens beste verdiinvestor

Warren Buffett, CEO og styreleder i Berkshire Hathaway, har brukt hele livet sitt på å investere i aksjemarkedet.

Berkshire Hathaway har fullt eierskap i flere selskaper, men er kanskje mest kjent for sine investeringer i blant andre Apple, Coca-Cola og Bank of America.

Til tross for at han bruker så mye tid på å finne kvalitetsselskaper som passer investeringsfilosofien hans, har Buffett lenge snakket varmt om indeksfond. Han har gjentatt til det kjedsommelige at han anbefaler et billig indeksfond som følger S&P 500-indeksen for en vanlig person i gata.

Buffett argumenterer for at dette er den mest fornuftige måten å investere på for de aller fleste, og at man faktisk kan få bedre avkastning enn mange profesjonelle investorer fordi det er vanskelig å slå markedet over tid.

Det enkle er ofte det beste?

Det finnes mange meninger om dette temaet, og det finnes ingen fasitsvar nettopp fordi riktig investeringsfilosofi varierer fra person til person og avhenger av alder, risikoappetitt, og interesse for aksjer generelt.

Magasinet Dine Penger har sin egen anbefaling til hvordan man bør fordele sparepengene sine dersom man sparer i aksjefond.

Her er det verdt å merke seg at de mener 100% indeksfond er en tilstrekkelig god og lettvint løsning.

Hva med aktive aksjefond?

Det finnes også mange argumenter for hvorfor aktiv investering, i dette tilfelle tradisjonelle aksjefond hvor forvalteren styrer strategi og utførelse, er bedre enn indeksfond.

Hvis vi går tilbake til tankegangen om at folk har ulike syn på risiko og hvor mye volatilitet man tåler, kan aktive aksjefond gi mer beskyttelse sammenlignet med indeksfond. Hvis markedet skulle falle kraftig, vil et indeksfond falle like mye som markedet det følger.

I tradisjonelle aksjefond derimot kan forvalteren styre investeringene i retning av tryggere selskaper med mindre volatilitet enn markedet generelt.

Peter Lynch og Magellan-fondet

Det finnes også eksempler på forvaltere som har slått markedet over en lang periode, til tross for at de færreste faktisk klarer dette.

Peter Lynch er en av verdens meste suksessrike fondsforvaltere, og han styrte Magellan-fondet som i perioden 1977-1990 hadde en årlig avkastning på over 29% sammenlignet med drøyt 15% for S&P 500-indeksen.

Det er en utrolig vanskelig øvelse å levere de tallene over en såpass lang tidsperiode, men det viser at det finnes forvaltere der ute som klarer å skape alfa.

Hvordan du kan måle blant annet alfa skal vi se på i de neste modulene 😉

Interessekonflikter

Det er alltid viktig å forstå hvilke interesser folk har når de snakker om hva som er best av aktive fond og indeksfond.

Det er klart de som forvalter aktive fond og forvaltningsselskapene som tjener gode penger på det, har et ønske om å beskytte egne interesser. De ønsker selvsagt å forsvare at tradisjonelle aksjefond generelt har høyere kostnader enn indeksfond.

Samtidig er det slik at alle har forskjellige investeringsmål, og indeksfond er ikke nødvendigvis riktig i alle situasjoner. Dette er en debatt som kommer til å fortsette i lang tid fremover.

Det viktigste man fokuserer på som fondsinvestor er uansett å skaffe seg nok kunnskap om hvor man investerer pengene sine og i tillegg være godt kjent med fallgruvene. Det at du gjennomfører dette kurset gjør at du er på god vei!

Nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle data og øke brukervennligheten.  Les mer