Moving Average Convergence Divergence (MACD)

MACD er en populær momentum indikatorer, som betyr at den forteller noe om hastigheten aksjeprisen endrer seg. Et sterkt momentum gir bekreftelse på prisbevegelsen. Den brukes hovedsakelig for å finne trender man kan handle.

MACD består av 3 deler. En MACD-linje, en signallinje og et histogram.

MACD-linje = (12-dager EMA – 26-dager EMA)
Signallinje = 9-dager EMA
MACD-histogram = MACD-linje – signallinje

EMA = Exponential moving average

I formelene brukes 9-, 12- og 26-dagers EMA. Se på dette som standardtall, men det er ikke uvanlig å endre tallene etter ønske.

Histogrammet veksler mellom å være positivt og negativt. Histogramlinjen, også kjent som senterlinjen, indikerer forskjellen mellom MACD-linjen og signallinjen. Er histogramverdien under senterlinjen, så betyr det at signallinjen er over MACD-linjen.

Hvordan brukes indikatoren?

Signal 1

Den vanligste måten er å følge med på når signallinjen krysser MACD-linjen. Krysser den oppover, er det et kjøpssignal. Det indikerer sterkt positivt momentum. Hvis den krysser nedover, er det et salgssignal. Det indikerer et sterkt negativt momentum.

Signal 2

Et annet signal er når MACD-linjen og signallinjen krysser senterlinjen i histogrammet. Når de krysser senterlinjen nedover, så betyr det at 12-dager EMA har krysset 26-dager EMA nedover. Når de krysser senterlinjen oppover, betyr det at 12-dager EMA har krysset 26-dager EMA oppover.

Se illustrasjon:

MACD kan brukes på daglig, ukentlig og månedlig charts.

Som med andre indikatorer, så er det viktig å bruke den som en brikke i et større bilde.

Nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle data og øke brukervennligheten.  Les mer