Taktisk aktivaallokering er en investeringsstrategi som går ut på å justere fordelingen mellom aktivaklasser i porteføljen for å oppnå meravkastning.
Warren Buffett har aldri hatt så mye kontanter og kontantekvivalenter i porteføljen som nå. Det indikerer at han er blitt defensiv, og mener han vil oppnå bedre risikojustert avkastning ved å ha overvekt kontanter. Han har dermed tatt et taktisk valg.u
I denne artikkelen lærer du hva taktisk aktivaallokering er, du vil se eksempler på taktisk aktivaallokering og hvordan du selv kan gjøre taktisk aktivaallokering i et forsøk på å oppnå meravkastning.
Hva er taktisk aktivaallokering enkelt forklart
Taktisk aktivaallokering er en top-down investeringsstrategi der man midlertidig justerer fordelingen mellom aktivaklasser, land eller sektorer. I stedet for å velge de beste enkeltinvesteringene, handler strategien om å tilpasse porteføljens sammensetning på et overordnet nivå.

I hver av disse aktivaklassene er det underklasser som gir deg høyere eller lavere risiko og forventet avkastning innen en aktivaklasse. For eksempel har du aksjer i store, stabile selskaper og aksjer i oppstartsselskaper – dette er to underklasser til aktivaklassen aksjer.
Har du bestemt deg for fordele kapitalen din på 60% aksjer og 40% rentepapirer – kjent som din strategiske aktivaallokering, men oppdager at aksjer er mer risikabelt enn normalt, kan du ta et taktisk valg og ha undervekt av aksjer i en periode. For eksempel ved å redusere aksjebeholdningen med 10% og øke rentebeholdningen tilsvarende.
Den typiske tidshorisonten på disse justeringene er 3-12 måneder.
Dette er selvfølgelig ikke for alle, og krever inngående kunnskap og forståelse for markedet og dets fremtidsutsikter. Mye lettere sagt enn gjort.
Vil du lære aksjeanalyse? Da er nettkurset Fundamental analyse av aksjer: Finn fantastiske selskaper perfekt for deg. Lær hvordan profesjonelle investorer analyserer aksjer og finner de beste investeringene.
Eksempel på taktiske aktivaallokeringer
Mia er en erfaren investor med dyp forståelse for markedet. Hun ønsker en langsiktig eksponering mot aksjer og rentepapirer, hvor hun har allokert 60% til aksjer, 30% til rentepapirer og 10% til eiendom.
Hun er en aktiv, top-down investor, og har planlagt å justere porteføljen basert på hennes vurdering av markedet og mulighetene som oppstår. Hun tror altså at hun kan oppnå meravakstning ved å plukke ut de riktige aktivaklassene.
Mia har funnet tre investeringsfond som gir eksponering mot disse aktivaklassene, og i tillegg har hun funnet et investeringsfond som gir henne eksponering mot valuta. Dermed trenger hun ikke å bry seg om å plukke ut enkeltinvesteringer innen hver kategori. Hun kan justere allokeringen mellom disse fondene etter hvordan hun vurderer fremtidsutsiktene.
Slik kan det se ut:

Mia starter med sin langsiktige investeringsplan: 60% aksjer, 30% rentepapirer og 10% eiendom.
Etter tre måneder dukker det opp en mulighet. Det er turbulente tider, og hun mener at aksjemarkedet vil korrigere. Derfor tror hun at det er lurt å redusere aksjebeholdningen, og øke rentebeholdningen tilsvarende, i en kort periode.
Etter fem måneder går hun tilbake til sin langsiktige investeringsplan.
Slik vil en investor som følger en taktisk allokeringsstrategi redusere eller øke eksponeringen mot ulike aktivaklasser. Mia justerer aktivafordelingen for å kapitalisere på kortsiktige muligheter, sånn hun vurderer det.
Lær mer En KOMPLETT Guide til P/E og hvordan du bruker den! I denne guiden får du en fullstendig gjennomgang av P/E. Hva den er, hva den viser og hvordan du bruker den.
Taktisk aktivaallokering (TAA) vs strategisk aktivaallokering (SAA)
Taktisk aktivaallokering er en aktiv investeringsstrategi hvor du prøver å forutse hvilke aktivaklasser som vil gi deg best risikojustert avkastning i en kort periode, mens en strategisk aktivaallokering er den langsiktige fordelingen mellom aktivaklasser.
Mia fra eksempelet over, har en strategisk aktivaallokering hvor 60% av kapitalen er i aksjer, 30% i rentepapirer og 10% eiendom. Fordelingen er basert på hennes finansielle mål og risikoevne – dette er hennes langsiktige investeringsplan.