La oss analysere Europris!
Først noen kommentarer til analysen.
Som jeg har vært inne på tidliger, ønsker vi å sammenligne selskaper. Dette gir oss bedre innsikt i om selskapet er spesielt flinke eller dårlige på et område.
En utfordring med å analysere Europris, er at jeg ikke har så mye informasjon om konkurrerende selskaper og bransjesnitt. Det gjør det vanskeligere å si noe om Europris sine nøkkeltall.
Jeg fant en oversikt over konkurrenter i en tidligere presentasjon fra selskapet.
Konkurrenter
Rusta ligner mest på Europris, men ingen av disse selskapene er like. Det er minimalt med regnskapsinformasjon tilgjengelig, da ingen av de er børsnoterte.
En annen utfordring med denne nøkkeltallanalysen, er at IFRS 16 ble implementert i regnskapet til Europris fra og med 2019. Det er en ny måte selskaper skal regnskapsføre leieavtaler. Endringen gjør at leieavtaler må balanseføre som eiendeler og gjeld. Operasjonelle leiekostnader vil etter endringen bli klassifisert som avskrivninger og renter.
Dette er en utfordring siden vi ser på regnskapstallene for de siste 5 årene (2016 – 2020). Dette må vi dermed ta hensyn til når vi skal analysere nøkkeltall.
Det betyr blant annet at avskrivninger vil øke, operasjonelle kostnader vil bli mindre, EBITDA vil øke, gjeldsgrad vil øke og noen avkastningsnøkkeltall vil falle.
Vi må dermed plukke ut nøkkeltall som er sammenlignbare uavhengig av IFRS 16.
Disse nøkkeltallene blir ikke påvirket av endringen:
Lønnsomhet:
Soliditet:
Resten av nøkkeltallene ser vi på årene 2019 og 2020.
Jeg har omgruppert resultat- og balanserapporten for de siste 5 årene (2016 – 2020). Som vi har vært inne på, betyr det at jeg har justert resultatet for unormale poster og gruppert balansen inn i driftsrelaterte- og finansielle eiendeler og gjeld.
Dette gjorde jeg før jeg la inn tallene i analysemalen.
La oss starte med å se på lønnsomheten til Europris ASA.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle data og øke brukervennligheten. Ved å bruke nettsiden og innholdet godtar du dette. Les mer