I denne leksjonen lærer du:
Med porteføljeprinsippene friskt i minne, hvor starter du?
Her er et utgangspunkt du kan jobbe ut i fra.
En av de viktigste tingene du gjør i starten er å få kontroll på økonomien din og gjør en personlig vurdering, som vi var inne på i første modul, angående aksjeinvesteringer. Men la oss nå si at du har fylt opp bufferkontoen, betalt ned det dyre forbrukslånet og vet hvor mye investeringskapital du har.
Neste steg er å definere et investeringsunivers. Dette gjør det enklere å finne potensielle aksjer.
Et investeringsunivers er en gruppe med aksjer som har noen felles karaktertrekk. Det kan være at de er i samme land eller er av en viss størrelse. Det finnes titusenvis av aksjer, men de fleste er ikke investerbare. Et investeringsunivers hjelper deg med å fokusere på de du mest sannsynlig kan og vil investere i.
For vi må ikke glemme at det er flere fremgangsmetoder og forskjellige typer investorer der ute. Ditt investeringsunivers vil avhengig av din kunnskap og erfaring, risikovilje og hva slags investortype du er.
Hvis du er usikker på hvor du skal starte, så handler det egentlig bare om å starte et sted. Veien blir til mens du går.
Eksempelvis,
Mitt investeringsunivers
Personlig liker jeg selskaper som ikke er komplekse, siden det er så vanskelig å virkelig forstå de godt. Eksempler på komplekse selskaper i min bok er Tesla, Samsung, Alibaba og lignende. Ikke-komplekse selskaper kan være Europris og Tomra. Det er enklere å forstå hvordan de tjener penger i dag, hvordan de vil tjene penger i fremtiden og hva som påvirker inntjeningsevnen, synes jeg. I tillegg foretrekker jeg selskaper som er i Norden.
Mitt univers er dermed ikke-komplekse selskaper i Norden. Det betyr ikke at jeg aldri går utenfor dette, men det er mitt utgangspunkt når jeg søker potensielle aksjer.
Du vet hvor mye kapital du har, hvor mange aksjer du skal ha i porteføljen og hvor du kan finne de.
Neste steg er analyseprosessen.
Her er det viktig å være tålmodig. Ikke forhast deg.
Warren Buffett sammenligner aksjeplukking med baseball. I baseball er det en slagmann (batter, hitter) som skal forsøke å slå ballen som kastes av pitcheren. Hvis slagmannen ikke klarer å slå ballen på 3 forsøk er han ute. Men han vil ikke slå så fort han har mulighet bare for å unngå straff, men heller slå på den beste av de tre mulighetene for å få et best mulig slag. For hver ball gjør slagmannen en rask vurdering.
Akkurat som slagmannen, så ønsker investorer å slå til på de beste mulighetene. Men det er en vesentlig forskjell. Det er ingen straff for å ikke slå til. Investoren kan følge med på ball etter ball, og først slå til når en virkelig god mulighet dukker opp.
Tålmodighet er en stor fordel som investor. Du unngår å hoppe på muligheten alle skriker om og hauser opp, og når du først slår til er du tryggere på valget ditt.
Det er flere angrepsvinkler.
Du kan starte med å få en generell oversikt over investeringsuniverset. Gå gjennom en og en aksje, og bli kjent med hva de selger, hvem kundene er og utviklingen de siste årene. Denne screeningen trenger ikke å ta mer enn 30 – 60 minutter.
Svar på dette:
Dette er din første screening. Deretter dykker du dypere inn i de som peker seg ut som interessante.
Eller du kan velge en tilfeldig aksje i ditt investeringsunivers og hoppe rett inn i dypdykket.
Du kan også undersøke hva andre investorer med samme tilnærming kjøper og selger. Fokuserer du på utbytteaksjer finnes det en haug av nettsider og twitterkontoer som gir deg informasjon om gode utbytteaksjer. Fokuserer du på selskaper med konkurransefortrinn, kan du eksempelvis følge med på Morningstar sin moat-oversikt eller se hva Pat Dorsey gjør på Dataroma (Pat Dorsey er kjent for å jakte etter selskaper med konkurransefortrinn).
Her blir det viktig å ikke bare hoppe på det de sier, men istedenfor sette seg inn i hvorfor de mener det er en god investering og risikoen tilknyttet. Du må analysere deg frem til din egen overbevisning.
Hvor mange aksjer bør du ha i porteføljen?