Hva er egentlig risiko?

I denne leksjonen lærer du:

  • Hva risiko er
  • Hvordan risiko måles
  • Selskapsrisiko og investeringsrisiko

Risiko for en investor er sjansen for at en investering resulterer i permanent tap av kapital eller dårligere avkastning enn forventet. Når det er større sannsynlighet for dette, vil en investor kreve kompensasjon i form av større oppside.

Forskere måler risiko ved å se på svingninger (med standardavvik). Men svingninger i seg selv er ikke en risiko. Svingninger er et produkt av usikkerheten tilknyttet forventningene og fremtidsutsiktene til et selskap. De er helt naturlige i et marked hvor tusenvis av mennesker gjør sine bedømmelser dag inn og dag ut.

Håndtert smart er svigningene faktisk en fordel.

Se for deg at en aksje har falt 20% den siste måneden uten at det har kommet noen nyheter rundt selskapet.

Mener du risikoen er lavere eller høyere i dette tilfellet?

Fra et akademisk ståsted, hvor risiko måles med standardavvik, vil denne aksjen defineres som mer risikofylt enn tidligere.

Det ser det ikke bra ut, og vi vil ha en tendens til å bli usikre. Men vi får jo nå faktisk det samme selskapet 20 % billigere enn en måned tidligere. Hvis (!) det nå ikke har kommet noen nyheter eller vært en negativ markedsutvikling som med rette reduserer verdien av selskapet, er jo dette kursfallet faktisk risikoreduserende, ikke risikoøkende.

Her er det nok en gang ytterst viktig å kjenne selskapet. Noen ganger er et kursfall riktig, andre ganger byr det på en mulighet. Det kan du bare avgjøre ved å ha en god forståelse av situasjonen selskapet befinner seg i.

Hvilke faktorer påvirker utfallet av en investering for en investor og dermed definere risiko?

En hel del, blant annet:

  • Nye konkurrenter i markedet
  • Et mislykket produkt
  • Selskapet klarer ikke møte betalingsforpliktelser
  • Problemer med logistikken
  • Regnskapsbedrageri
  • Dyrkjøpte aksjer
  • Regulatoriske endringer for bransjen
  • Endrede kundevaner
  • Utvanning av eierandelen
  • Svak ledelse
  • Nye trender i samfunnet
  • Rentehevninger
    • Større finansiell kostnad
    • Fallende etterspørsel (avhengig av produkt) pga lavere betalingsevne blant kunder
    • Fallende aksjekurser pga justering av risikopremie
  • Reprising av selskapet

Noen gjelder selskapet, bransjen eller hele markedet. Noen handler om selskapets inntjenningsevne og selskapets finansielle stilling, og noen om hvordan selskapet blir vurdert og selskapsstyring.

Alt som kan permanent redusere verdien av din eierandel er en risiko.

Selskapsrisiko vs investeringsrisiko

Se for deg Selskap A. De har 15% markedsandel og opplever trusler på alle kanter. Myndighetene vurderer å regulere bransjen etter mange år uten oppsyn. De vurderer et pristak på produktene de selger. Selskapet opplever også at det stadig dukker opp nye konkurrenter. Det er lave inngangsbarrierer og kundene ønsker bedre utvalg. De siste årene har Selskap A bygget opp gjeld samtidig som inntektene har falt gradevis.

Nå se for deg selskap B. De har også 15% markedsandel. Myndighetene regulerer også denne bransjen, men på en positiv måte. Myndighetene har bestemt at kundene deres må regelmessig utføre vedlikehold av produktet. Selskap B selger da først produktet og utfører vedlikehold gjennom året, som kunden må betale for. I tillegg er det vanskelig for nye konkurrenter å komme inn i markedet. Det er krever store investeringer og relasjonsbygging som de færreste er villig til å gjøre. Selskap B har nesten ingen gjeld og investerer i nye produkter og bedre prosesser.

Hvilket av disse selskapene er mest risikofylte?

Selskap A, uten tvil.

Men så er spørsmålet, hvilket er mest risikabelt å investere i?

Selskap A201820192020
Inntekt5 000 0004 900 0004 800 000
Resultat500 000495 000495 000
Fri kontantstrøm400 000400 000400 000
Markedsverdi2 500 000

Selskap A har markedet ikke troen på. Markedet er per dags dato bare villig til å betale 5 ganger mer enn siste resultat. Og bare 6 ganger mer enn fri kontantstrøm. Ut i fra dette kan vi anta at markedet tror resultat vil forverre seg.

Selskap B201820192020
Inntekt10 000 00010 500 00010 700 000
Resultat1 200 0001 250 0001 300 000
Fri kontantstrøm1 000 0001 300 0001 250 000
Markedsverdi60 000 000

Selskap B har derimot markedet kjempetroen på. Markedet er per dags dato villig til å betale hele 46 ganger mer enn siste resultat. Og 48 ganger fri kontantstrøm. Ut i fra dette kan vi anta at markedet har stor tro på at selskapet skal vokse videre og tjene mer.

En tommelfingerregel:

Et utviklet og solid selskapet er rettferdig priset 13-20 ganger resultatet.

Her er hva som gjør dette vanskelig:

Både selskap A og B kan være en god investering, samtidig som både selskap A og B kan være en dårlig investering.

Det er fremtidsutsiktene i forhold til dagens prising som avgjør oppsiden og risikoen.

Enda en tommelfingerregel:

Er fremtidsutsiktene svært gode og prisen lav, er oppsiden høy og risikoen lav. Er fremtidsutsiktene svært dårlige og prisen høy, er oppsiden lav og risikoen høy.

Når svingninger er risiko

Svingninger blir risiko hvis man trenger kapitalen som investeres eller er usikker på hvordan de skal håndteres. Dette går tilbake til din personlige vurdering rundt det å investere i aksjemarkedet. Prinsippet om å investere kapital du kan la ligge i lang tid og som du har råd til å tape er viktig.

Er investoren i en posisjon hvor sjansen for kapitalbehov er stor, så øker risikoen for tap i et turbulent marked. En investor som plutselig trenger penger til å betale ned gjeld for eksempel, kan være uheldig å måtte selge med tap hvis kursutviklingen har vært negativ den siste tiden.

En investor som forventer at kursen skal gå oppover fra første øyeblikk vil også slite. Det kan ende med panikksalg når kursen svinger, som resulterer i tap av kapital.

Derfor handler det om å investere med en forventning om at aksjekursen vil svinge, noen ganger fordelaktig, andre ganger ikke. Tilfeldige svigninger blir en risiko når investoren ikke er klar for det.

Tidsrisiko og forventet avkastning

Basert på historisk data sier Aksjenorge at forventet avkastning i aksjemarkedet er rundt 4-8% over risikofri rente.

“Vi pleier å si at en forventet årlig avkastning i aksjemarkedet ligger på 4 – 8% over risikofri rente. I perioder vil det være lavere forventninger og i andre perioder høyere, avhengig av markedsforholdene for øvrig.”

Dette kan enklest oppnås ved å investere regelmessig i indeksfond som dekker hele markedet.

Når du investerer i enkeltaksjer er målet å skape meravkastning. Det vil si mer avkastning enn markedsavkastningen (forventet avkastning).

Risikoen er dermed også at du bruker tid og krefter på dårligere avkastning enn hva du enkelt kan få med et globalt indeksfond over tid. Det er verdt å tenke på.


I neste leksjon vil du lære om rebalansering, er verktøy porteføljeforvaltere bruker for å holde risikonivået innenfor en bestemt ramme.