I denne leksjonen lærer du:
Det er fort gjort å bli revet med når man leser nyheter om folk som tjente penger gjennom aksjehandel. Suksesshistorier får fokus. Men for hver som har lykkes, er det 4 andre som har mislyktes. En fellesnevner for alle som lykkes over tid, er at de har brukt lang tid på å finne en metode som passer for dem.
Og for å finne en metode som passer deg, kreves det hundrevis, hvis ikke tusenvis av arbeidstimer. Det er en lang prosess med prøving og feiling.
Dunning-krüger effekten er et godt bilde av hvordan prosessen ser ut. I starten virker det enkelt, men jo mer du holder på, jo vanskeligere innser du at det faktisk er.
Dette tar flere år med hardt arbeid. Derfor er det bedre for mange å holde seg til aksjefond, spare månedlig og ikke tenke mer på det.
Så før du starter med enkeltaksjer, er det viktig å spørre seg selv om du har tid.
Har du 5 timer i uka, 3 eller 2? Du bør være forberedt på å bruke flere timer i uka i årevis.
Siden det er hardt arbeid over lang tid som er nøkkelen til å lykkes med enkeltaksjer, må interessen være til stede. Oppturene og nedturene kommer til forskjellige tider. Alt er ikke like gøy å lære om. Mangler du interesse og den myteoppspunnede indre drivkraften, er det krevende å komme seg igjennom dette.
Det er som å løpe inn i en mørk tunnel. Det er lyst når man starter. Du er motivert og inspirert. Men i midten er det mørkt. Det er verken lys foran eller bak. Du må bare fortsette. Uten indre drivkraft er dette vanskelig.
Prøv å sett deg inn i en situasjon hvor aksjeporteføljen er ned 15%, du har brukt uttalige timer på å se på enkeltaksjer, lese bøker og tilegne deg kunnskap. Er du i stand til å fortsette? Istedenfor å være nedfor, er du motivert til å lære mer?
Jeg håper denne første modulen ikke har avskrekket deg fra enkeltaksjer, men heller satt deg i en posisjon hvor du forstår mer av hva det innebærer. Det er en forventnignsavklaring.
De som går inn med mål om å tjene raske penger og mangler vilje til å lære, vil med all sannsynlighet også ga derfra med mindre penger.
Nå skal vi gå over til et viktig porteføljeprinsipp – diversifisering.