Et effektivt verktøy

Aksjefond er et bra verktøy. La meg starte med det. Det gir oss tilgang til profesjonell hjelp og er tidsbesparende. Istedenfor at vi må se etter selskaper, lese rapporter, sette sammen en optimal portefølje og bruke dyrebar tid, gjør aksjefond det enkelt for oss.

Aksjemarkedet består av mange dyktige investorer. De studerer selskaper, ser på kursgrafer, prater med ledelsen, leser bøker og prater med kollegaer. Det er ikke en enkel jobb å lykkes i dette klimaet. Alle som har vært noen år i aksjemarkedet vet hvor vanskelig det er. Spesielt å lykkes over tid.

Det tar årevis å bli en vellykket investor.

For mange er dette en uønsket kamp. Og dette er en av de fine tingene med aksjefond. Aksjefond gir oss mulighet til å investere i aksjemarkedet, uten å måtte bruke masse tid.

Diversifisering

En av grunnpilarene bak en god portefølje er diversifisering. Det er et fancy ord for spredning av investeringsporteføljen.

En aksje er ikke en diversifisert portefølje. 12 – 15 aksjer er.

Gjør vi ikke dette, tar vi på oss mye risiko.

Enkeltaksjer er som sagt vanskelig. I et selskap er det mange faktorer som vil påvirke fremtiden. Det er konkurranse, kundegrupper, politiske beslutninger, ledelse og mye mer. Alt gjør at fremtiden er usikker. For å håndtere denne usikkerheten sprer vi kapitalen vår på flere selskaper. Går et selskap dårlig, kan et annet gjøre det bra. 

Diversifisering hjelper oss med andre ord å håndtere risiko. Det er et viktig investeringsprinsipp.

For å få til en god diversifisering krever det at porteføljen har mellom 12 – 15 aksjer. Som du sikkert forstår, tar det tid å lage en god portefølje bestående av 12 – 15 aksjer.

Men har alle nok tid, eller motivasjon, til å gjøre dette? Neppe. Og det er helt greit! Diversifisering er en av fordelene med aksjefond.

Norske aksjefond er faktisk lovpålagt å ha minimum 16 aksjeselskaper i investeringsporteføljen, og en plassering kan ikke stå for mer enn 10 % av porteføljens verdi.

Rebalansering

Et annet investeringsprinsipp er rebalansering. Det handler om å justere investeringsporteføljen underveis for å håndtere risiko.

La meg ta et eksempel.

I år 0 investerer vi 100 000 kroner i Equinor, Apple og XXL. Totalt 300 000 kroner.

SelskapBeløpProsent av porteføljen
Equinor100 000 kroner33,34 %
Apple100 000 kroner33,34 %
XXL100 000 kroner33,34 %
Totalt300 000 kroner100 %

Etter 1 år har Equinor vokst 5 %, Apple 10 % og XXL 200 % (du traff veldig bra på denne).

Porteføljens verdi er etter 1 år 515 000 kroner. Den har steget 71,6 %.

SelskapBeløpProsent av porteføljen
Equinor105 000 kroner20,4 %
Apple110 000 kroner21,4 %
XXL200 000 kroner58,2 %
Totalt515 000 kroner100 %

Nå er portefølje utsatt for større risiko enn i starten, ettersom 58 % (300 000 / 515 000) er investert i XXL.

Det er her rebalansering kommer inn. Ved å selge en andel av XXL aksjene og investere de i Equinor og Apple, så rebalanserer vi.

Ved å rebalansere justerer du dermed risikonivået.

Og denne øvelsen gjør aksjefond for oss.

En fin inngangsbillett

Det kan være ulike grunner til at vi vil inn i aksjemarkedet. Noen vil ha høyest mulig avkastning, andre har konkrete sparemål og eller ønsker at pengene ikke skal falle i verdi.

Uansett, står vi ovenfor valget mellom å investere i enkeltaksjer på egenhånd eller la profesjonelle forvaltere gjøre det for oss.

Aksjefond er en fin inngangsbillett til aksjemarkedet. Det er ikke nødvendig, spesielt hvis man ikke er interessert, å lese seg opp på enkeltselskaper, analysere aksjer og vurdere markedet fra dag til dag for å ta del i verdiskapningen til selskapene.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle data og øke brukervennligheten. Ved å bruke nettsiden og innholdet godtar du dette.  Les mer

Hva synes du om Investorkurs?