Det er ikke gitt at vi tjener penger

Det vanlig rådet er at vi må investerer minimum i 5 år med aksjefond. Helst lenger. Som vi nå skal se, er det mulig å tape penger etter 5 år. Det er viktig å være klar over.

Grafene under illustrerer 5 årlig annualisert avkastning for Hovedindeksen (OSEBX) og Oslo Børs Fondsindeks (OSEFX). Jeg har valgt å trekke frem de fordi de blir vanligvis brukt som referanseindeks til aksjefond som investerer i Norge.

Hvordan skal du lese grafen:

Grafen viser oss hvilken 5 årlig annualisert avkastning vi ville oppnådd hvis vi investerte på et av tidspunktene langs x-aksen. Husk at dette er før kostnader og inflasjon.

Investerte du i Januar 1998 hadde du etter 5 år en negativ annualisert avkastning på rundt 8 %. Det er alt annet enn gøy.

Sannsynligheten er på vår side

Når det er sagt, så ser vi at det er få perioder hvor vi taper penger etter 5 år. Strekker vi tidshorisonten enda lenger, øker sannsynligheten for å skape positiv avkastning.

Det viser nok en gang at langsiktig sparehorisont er viktig.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle data og øke brukervennligheten. Ved å bruke nettsiden og innholdet godtar du dette.  Les mer

Hva synes du om Investorkurs?