Aksjonærer vs kreditorer

Et selskap består av aksjonærer og kreditorer. Det er viktig å forstå at aksjonærer er nederst på rangstigen. Før en aksjonær får “tilgang” til sin verdi, må andre interessenter få “tilgang” til sitt.

Hva er en kreditor?

En kreditor er en aktør som har et økonomisk krav på selskapet. Det finnes flere typer kreditorer.

Et selskap kan inngå en låneavtale med en bank. Det innebærer at selskapet må betale renter og avdrag på lånet, og noen ganger stille eiendeler som sikkerhet for lånet.

Når et selskap kjøper en vare, skjer det typisk med en betalingsfrist. Dette innebærer ingen renter, men selskapet må betale fakturaen innen fristen.

Både banken og vareleverandøren er kreditorer.

Før aksjonærer får noe som helst, må disse kreditorene bli betalt i henhold til avtalen som er inngått. Uansett om et selskap tjener eller taper penger.

Dette innebærer en høyere risiko for aksjonærer. Men oppsiden er også større. Hvis et selskap er svært lønnsomt og har ingen problemer med å betale kreditorene, sitter aksjonærene igjen med en stor pengebinge.

I selskapets kapitalstruktur finnes en rekke med interessenter som har ulik prioritet. Som aksjonær, er du lavest i hierarkiet.

Lærdom: Som aksjonær er du lavest på rangstigen, men du har krav på alt som er igjen. Det gir deg høyere risiko og større oppside.

Aksjer kan også splittes opp i aksjeklasser og gi ulike rettigheter.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle data og øke brukervennligheten. Ved å bruke nettsiden og innholdet godtar du dette.  Les mer

Hva synes du om Investorkurs?