Hva er investering og hvorfor er det viktig

I denne leksjonen lærer du:

  • Hva investering er
  • Hva vil det si å investere
  • Hvorfor mange velger å investere

Å investere kan virke skremmende i begynnelsen. Det er vanskelige finansielle ord og uttrykk, mengder av tall og et skred av økonomisk informasjon. Og ikke minst kan det være som en berg-og-dalbane rent følelsesmessig.

Mange tenker at investering er for menn i dress eller rike mennesker. Sånn var det kanskje før, men sannheten er at investering er for alle. Det handler ikke lenger om hvordan du ser ut, nettverket ditt eller hvor mye penger du har.

I finansverden er investering prosessen med å plassere kapital i ulike finansielle instrumenter, som aksjer, obligasjoner eller fond, for å oppnå avkastning.

Denne prosessen innebærer en viss grad av risiko, og kan ha varierende tidsperspektiv, fra kortsiktige til langsiktige investeringer. Men hvis du gjør det riktig, og finner passende investeringer som står i stil med din investeringsprofil, kan du oppnå investeringssuksess!

Når du er ferdig med denne leksjonen vil du ha en klar forståelse for hvorfor det er viktig å investere. Du vil også få to praktiske tips som kan spare deg for sviende tap i markedet.

Så la oss bare hoppe i det!

Hvorfor er det viktig å lære investering

Investering er viktig fordi det er en av de beste måten å få bedre råd over tid. Til forskjell fra å la pengene ligge i en sparekonto med minimal avkastning, så vokser pengene gjennom verdistigning, utbytter og renter.

Kjøpekraft er det essensielle stikkordet her. Når jeg snakker om å få bedre råd, handler det om muligheten til å kjøpe flere varer og tjenester enn tidligere. For hvis du ikke investerer, vil inflasjon gi deg dårligere og dårligere råd.

Det betyr at hvis du gjemmer 100 000 kr i madrassen din, hvor du ikke får noe avkastning, vil verdien av pengene reduseres 2% i året. Du vil fortsatt ha sedler i madrassen som det står 100 000 kr på, men hva disse 100 000 kr kan kjøpe vil sakte men sikkert reduseres – varene og tjenestene i samfunnet blir dyrere, mens dine penger står i ro.

Det bringer oss til det andre økonomiske begrepet realrente.

Avkastning etter inflasjon

Realrente er renten eller avkastningen din justert for prisveksten i en periode. En rente eller avkastning før en slik justering omtales som nominell. For eksempel en nominell rente eller en nominell avkastning. Renten du har på sparekontoen din er en nominell rente. Det er da renten du oppnår før prisveksten blir tatt hensyn til.

Ved å trekke inflasjon fra nominell rente får du realrente.

Realrente = Nominell rente – inflasjon

Hvis du har 100 000 kr på sparekontoen din som gir deg 2% rente i året, og årlig inflasjon er 3%, så er realrenten din -1%.

I det tilfellet vil pengene få 1% dårligere kjøpekraft hvert år. Du vil ikke kunne kjøpe like mye av det samme som du kunne tidligere. Du vil sannsynligvis ikke merke noe endring i livskvaliteten din i løpet av dette ene året, men etter 5-10 år betyr det plutselig noe.

Hvis du derimot oppnår en årlig avkastning på 4%, og inflasjonen er 2%, er realrenten din 2%. Nå vil du faktisk få bedre kjøpekraft hvert år!

Hovedmålet med investering er nettopp å oppnå en positiv realrente. Altså å få økt kjøpekraft din over tid. De fleste som investerer ønsker bedre råd, økonomisk trygghet og større fleksibilitet i livet.

Geir og Trond har arvet 1 million kr hver

Geir og Trond har arvet 1 million kr hver som de ikke har et behov for. Fra før av hadde begge en sunn personlig økonomi og god dekning av vanlige utgifter. Så det store spørsmålet er, hva skal de gjøre med pengene? La oss for eksempelets skyld si at inflasjonen er 2% i all overskuelig fremtid.

Geir er svært risikoavers – han er sterkt imot å ta risiko. Han ønsker å spare disse til pensjonen sin, men han stoler ikke på banken, og vil gjøre alt i sin makt for å sikre pengene sine. Han legger de derfor i en pose, knyter en stram knute og graver den dypt ned i hagen sin. Dette vil altså gi han en realrente på -2% i året.

Trond derimot er mer villig til å investere pengene. Han ser også på disse pengene som et flott tilskudd til pensjonen. Men han vet at det er viktig å forvalte de riktig, sånn at de kan vokse og beholde kjøpekraften sin. Siden det er 20 år til han skal pensjonere seg, investerer han de i et globalt indeksfond. La oss si at han oppnår en gjennomsnittlig årlig avkastning på 6%. Det betyr at han oppnår en realavkastning på 4%.

Slik vil kjøpekraften til Geir og Trond utvikle seg:

På 20 år har Geir sin million blitt 33% mindre verdt! Han har fortsatt 1 million kroner i kontanter som han gravde ned, men han får ikke handlet den samme mengden med varer og tjenester som han en gang gjorde.

Trond sin million har derimot blitt til 2,2 millioner kr. Hans enkle grep – investering inn i et globalt indeksfond – gjorde ikke bare at han beholdt kjøpekraften til pengene, men han økte den faktisk! Dette illustrerer kraften til investering. Gjort på en fornuftig måte, vil man takke seg selv senere.

Investering for nybegynnere

For nybegynnere kan investering virke komplekst, og derfor ender mange opp med å frastå å investere.

Det er egentlig veldig synd. Fornuftige investeringer kan bidra til et sterkere økonomisk liv, og gi deg frihet fra økonomisk stress. Her er det dog viktig å fokusere på fornuftige investeringer.

En fornuftig investering er en investering som passer med din økonomiske situasjon, dine investeringsmål og din risikoprofil. Det finnes uendelig med investeringsmuligheter, men ingen investering passer for alle. Vi har alle forskjellige utgangspunkt, både når det gjelder den finansielle situasjonen vi er i, våre ønsker og mål, og investeringsevnen vår.

Du vil lære mer om dette snart, og du skal få et fantastisk verktøy som gir deg god oversikt over din personlige økonomi.

Er du ny i investeringsverden må du samtidig være på vakt. Nybegynnere har en tendens til å bli revet med. Markedet er fylt opp av gode selgere med forlokkende historier og investeringer. Dette gjelder egentlig ikke bare nybegynnere, alle blir revet med. Profesjonelle investorer også. Men du er desto mer utsatt når du mangler kunnskap og erfaring.

Her er to enkle råd:

  1. Du må forvente å gå på noen blemmer. Alle gjør det. Selv de beste investorene i verden taper penger på enkelte investeringer. Men hemmeligheten er at de også tar noen veldig gode valg som gjør at de kommer ut i pluss over tid. Når du innser dette – at det er uunngåelig å tape penger på enkelte investeringer, vil du være forsiktig med å satse alt på et kort.
  2. Ha et kritisk blikk på alle investeringer som presenteres. En stor utfordring du vil støte på, er at veldig mange er sikre på suksessen til en investering de er i ferd med å ta. Aviser og magasiner er fylt med anbefalinger. Sosiale medier kryr av investeringstips. Forretningsledere og gründere lover gull og grønne skoger. Ta alt med en klype salt. Still spørsmål og grav. Og du vil unngå unødvendige tape. Beskytt kapitalen din.

Det er ikke ut grunn at tidenes beste investor, Warren Buffett, sitt mest kjente sitat handler om viktigheten av å ta vare på kapitalen man har.

Det er lett å få inntrykket av at investeringer handler om å bli rik. Mediene er fulle av historier om millionbeløp, investeringssuksess og gigantiske formuer. John Fredriksens mange milliarder. Kjell Inge Røkkes investeringsimperium. Øystein Stray Spetalens milliongevinster.

Det er ikke ingenting galt med å ville bli rik, men problemet er at slike drømmer kan skape urealistiske forventninger. Investering er komplekst og vanskelig. Den primære drivkraften bak investeringer bør derfor være å ta fornuftige investeringsvalg for å øke kjøpekraften din over tid.

Det kan virke defensivt og kanskje til og med kjedelig, men jeg tror dette bør være fokuset i starten. Hvis drivkraften er rask rikdom og luksus, vil det sannsynligvis bare føre til at du investerer opportunistisk, tar unødvendig risiko og taper penger.

Ved å investere fornuftig, gir du pengene dine muligheten til å vokse. Dette er et maraton, ikke en sprint.