Vil du lære om investering og aksjer? Sjekk ut dette gratiskurset! Perfekt for å komme i gang.

Faktorfond og faktorinvestering: Hva er det og hvordan fungerer det

Innhold

Faktorfond er en spennende gruppe fond. De opererer som indeksfond, men prøver å gi bedre risikojustert avkastning enn markedet – bedre kjent som meravkastning eller alfa.

De er også kjent som flerfaktorfond eller multifaktorfond.

Her er noen viktige ting du bør vite før du investerer i faktorfond.

Faktorfond: Regelstyrt fond som prøver å slå markedet

Et faktorfond kan beskrives som et aktivt regelstyrt aksjefond.

Forvalteren velger aktivt ut en eller flere faktorer som fondet skal investere etter, og lar datasystemer og algoritmer bestemme når det er riktig tidspunkt å kjøpe seg inn eller selge seg ut av aksjene.

Hva disse faktorene er skal vi gå inn på straks.

Faktorfond er en forlokkende gruppe aksjefond: De åpner muligheten for å gi meravkastning, og reduserer menneskelig svikt til et minimum – regelstyrte datamaskiner tar investeringsvalgene.

Målsetting:

Å oppnå bedre avkastning enn sin referanseindeks over tid.

Metode/strategi:

Forvalteren velger ut faktorer, og lager en investeringsalgoritme som bestemmer når det er smart å kjøpe seg inn i eller selge seg ut av aksjene som oppfyller kriteriene de har satt.

Hva er faktorene i et faktorfond?

En faktor kan du se på som en regel eller en “egenskap” ved en aksje eller investering. Disse faktorene er ikke tilfeldig valgt, men er basert på forskning og historisk analyse av aksjemarkedet som viser at de har gitt bedre risikojustert avkastning enn markedet.

En kjent faktor er verdi.

Basert på denne og andre lignende studier de siste 40 årene, har akademikere funnet frem til en gruppe med faktorer de mener forklarer avkastningen i aksjemarkedet.

De fem mest anerkjente faktorene som ofte brukes i faktorfond:

  • Verdi: Aksjer med lav pris i forhold til bokført verdi (P/B), inntjening (P/E), eller andre verdsettelsesnøkkeltall.
  • Størrelse: Aksjer i små selskaper.
  • Momentum: Aksjer som gjør det bra vil fortsette å gjøre det bra.
  • Volatilitet: Aksjer med lav volatilitet.

Et faktorfond velger altså ut en eller flere av disse faktorene, og lar datamaskinen finne og investere i de aksjene som oppfyller kriteriene.

Norske faktorfond du kan investere i

Ulemper med faktorfond

En av de største ulempene med faktorfond er at vi ikke får innsyn i hvordan algoritmen velger ut i aksjene; vi får ikke vite hvordan forvalteren definerer faktorene de investerer etter ei eller hvordan de vektes seg imellom.

Også er det ingen garanti for at en faktor vil levere bedre avkastning enn markedet i fremtiden, til tross for at den har gjort det i en tidligere tidsperiode.

Siden mange av disse faktorene er godt kjent – hvem som helst kan finne aksjer som har lav P/B eller lav volatilitet – viskes den potensielle meravkastningen også ut. Markedet er en mester på å spise opp en gratis lunsj så fort den blir oppdaget.

Noen av faktorene har også blitt utdatert, noe som gjør det ytterligere problematisk at vi ikke får innsyn i hvordan et faktorfond definerer dem.

There have been numerous metrics for measuring the Value factor, and some have lost their efficacy over time. Consider Book Value, the original metric for measuring a company’s “cheapness”. In the last two decades, accounting rules and structural changes to the market have reduced the efficacy of book value, and associated metrics like Price-to-Book (P/B).

Vanlige spørsmål om faktorfond og faktorinvestering

Hva betyr flerfaktorfond?

Flerfaktor betyr at faktorfondet investerer i flere faktorer. Det vil si at de har valgt ut en gruppe med faktorer – la oss si verdi, størrelse og momentum – og lar algoritmen finne aksjer som oppfyller kriteriene. Multifaktorfond er et annet navn på slike fond. I motsetning til faktorfond som kun har sett seg ut én faktor.

Hva koster faktorfond?

Faktorfond koster vanligvis 0,5-1% i årlig løpende kostnader. De koster som regel mindre enn aktive aksjefond, men mer enn indeksfond.

Hva er et eksempel på faktorinvestering?

Et eksempel på faktorinvestering er et fond som velger ut aksjer med lav pris i forhold til bokførte verdier (P/B). Fondsforvalteren instruerer dermed algoritmen til å investere i de 20 % av aksjene i markedet som har lavest P/B. Denne typen investering baserer seg på faktoren verdi, som er én av flere anerkjente faktorer innen faktorinvestering. Målet er altså å oppnå meravkastning over tid ved å systematisk investere i aksjer med visse egenskaper – i dette tilfellet lav pris relativt til bokført verdi.

Nordnet-logo

Velkomsttilbud

Er Nordnet Norges beste plattform for investering?

Handle aksjer fra 1 krone (0,035 %) på de nordiske børsene.

Velg mellom over 850 fond og over 1800 ETFer.

Annonselenke. Investering er risikabelt.